Film

Older brother - younger sister, regi Mikio Naruse 1953

Husets eldste datter Mon gjør skandale i den lille landsbyen da hun kommer hjem fra Tokyo og forteller at hun er blitt gravid med en studiekamerat. Skandalen truer også bryllupet til hennes yngre søster San, da hele familiens ære blir besudlet. Spesielt reagerer storebror Inokichi, en mann med særdeles kort lunte og dårlig selvdisiplin

Older Brother, Younger Sister innehar en spesiell plass i Naruses filmogafi. For en gangs skyld kommer her de undertrykte følelser til overflaten og får direkte fysiske utløp. Selv om tittelen indiker fokus på et søskenpar, er det nok en gang en hel familie vi møter. Kvinnene i familien er de som holder den sammen, arbeider, går på skole, tjener penger, mens mennene driver dank og lager bråk. Om graviditeten og bryllupet er de ytre kildene til konfliktene, beveger vi oss som alltid med Naruse inn i et helt kompleks av underliggende følelser.

Så og si samtlige av Naruses filmer er lagt til storbyen. Older Brother, Younger Sister skiller seg ut i så måte ved at hele filmen foregår i en liten landsby. I sine urbane filmer bruker Naruse ofte miljøbilder av byen til å markere skille mellom ulike sekvenser. I Older Brother, Younger Sister er det bilder av den lille elven som renner gjennom landsbyen som har denne funksjonen. Kanskje var det dette som lå bak da Akira Kurosawa hadde følgende metafor på Naruses registil, «a flow of shots that looks calm and ordinary at first glance, but reveals itself to be like a deep river with a quiet surface disguising a fast-raging current underneath.»

CiO/red./olep

Ani imôto. Regi: Mikio Naruse. Japan 1953. Manus: Yôko Mizuki, etter en roman av Saisei Murô. Foto: Shigeyoshi Mine. Musikk: Ichirô Saitô. Klipp: Toyo Suzuki. Medv.: Machiko Kyô, Masayuki Mori, Yoshiko Kuga, Yûji Hori, Eiji Funakoshi m.fl. Utleie: Japan Foundation, Tokyo. Japansk tale, engelske undertekster. 35mm, s/hv, 1 t 26 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.