Film

Adaption, regi Spike Jonze 2002

Adaptation er et fascinerende og lekent eksperiment med filmmediet: Charlie Kaufman har skrevet en film om Charlie Kaufman som sliter med å skrive en film.

Etter å ha skrevet for TV i en årrekke fikk manusforfatter Charlie Kaufman i 1999 et gjennombrudd med den strålende Being John Malkovich, som handler om en dukkemaker som finner en portal inn i hodet til John Malkovich og blir der inne. Sånt kan man bare skrive om man er fullstendig genial eller sinnssyk, og med Adaptation forsøkte Kaufman på et vis å forklare hvordan hans eget sinn fungerer. Under produksjonen av Being John Malkovich fikk Kaufman i oppdrag å skrive et manus basert på Susan Orleans bok “The Orchid Thief”, og dette er resultatet: en film om Charlie Kaufman som forsøker å skrive et manus basert “The Orchid Thief”.

Charlie bor i filmen sammen med sin tvillingbror Donald, som stadig avbryter Charlie med egne ideer til klisjéfylte thriller-manuskripter, mens han forsøker å finne en måte å angripe det heller smale kildematerialet på. “The Orchid Thief” er en bok om John Laroche, en fyr som samler på planter, og ikke spesielt mye mer. Oppgaven blir snart formidabel.

Adaptation er et fascinerende og lekent eksperiment med filmmediet. Den er konstant bevisst på seg selv og hvordan den skal unngå klare feller for ikke å bli den filmen den etterhvert er dømt til å bli, og er en regelrett stiløvelse i selvreferering. Charlie Kaufman har skrevet en film om Charlie Kaufman som sliter med å skrive en film, og etterhvert finner ut at han må skrive seg selv og sin kamp mot kildematerialet inn i manus. Donald er en fiktiv karakter, men er likevel kreditert som medforfatter av Adaptation – noe som gjør ham til den eneste Oscar-nominerte filmkarakteren i historien.

Bergen filmklubb/red.

Adaptation. Regi: Spike Jonze. USA 2002. Manus: Charlie og Donald Kaufman, etter Susan Orleans roman «The Orchid Thief». Foto: Lance Acord. Musikk: Carter Burwell. Klipp: Eric Zumbrunnen. Medv.: Nicolas Cage, Tilda Swinton, Meryl Streep, Chris Cooper, Jay Tavare, Jim Beaver m.fl. Engelsk tale, utekstet. DCP, farger, 1 t 54 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.