Film

The Diary of a Teenage Girl

Premiere! Filmer om unge jenters seksuelle oppvåkning er ikke akkurat hverdagskost når det kommer til amerikansk film.

San Francisco, 1975. 15 år gamle Minnie vandrer gjennom en av byens grønne, frodige parker på vei hjem til huset hun bor sammen med sin hippie-mor og hennes nåværende kjæreste Monroe. «I’ve just had sex!», hører vi hennes stemme fortelle. «Holy shit!!!»

Minnie spilles av 23 år gamle Bel Powley, som overbeviser stort i rollen. Minnie har alle de rebelske, trassige tankene til en 15-åring, og en kropp hun ikke helt har lært seg å akseptere. Historien fortelles utelukkende fra hennes point of view, og vi lærer hennes indre tanker å kjenne gjennom dagboken hun leser inn på kassetter på pikerommet.

Og Minnie har nok å snakke om. Mannen hun nettopp har hatt sex med er nemlig den tjue år eldre Monroe, og de to innleder snart et forhold rett under nesen på den uvitende moren. Dette må holdes hemmelig, så hun kan ikke snakke med andre enn kassettspilleren – og imaginære samtaler med tegneserieskaperen Aline Kominsky-Crumb – om alle de boblende følelsene hun kjenner på.

Filmer om unge jenters seksuelle oppvåkning er ikke akkurat hverdagskost når det kommer til amerikansk film – det har som regel vært forbeholdt gutter. Debutanten Marielle Heller behandler imidlertid tematikken med bravur, og filmen fikk berettighet oppmerksomhet under fjorårets filmfestival i Sundance.

Legg til at det er et fabelaktig tidsportrett over 1970-tallets San Francisco, med H.R. Pufnstuf på fjernsynet, «Rocky Horror Picture Show» som fremføres på nabolagsteateret og et soundtrack med Heart’s «Dreamboat Annie», Iggy Pop og Televisions «See No Evil», samt at den vant prisen for beste foto i Sundance, og du har en film som absolutt er verdt et kinobesøk.

olep

The Diary of a Teenage Girl. Regi: Marielle Heller. USA 2014. Manus: Marielle Heller, etter Phoebe Gloeckners tegneserie. Foto: Brandon Trost. Musikk: Nate Heller. Klipp: Marie-Hélène Dozo. Medv.: Bel Powley, Alexander Skarsgård, Christopher Meloni, Kristen Wiig, Abigail Wait, Miranda Bailey, Carson Mell m.fl. Utleie: UIP. Engelsk tale, norske undertekster. Digital kopi, farger, 1 t 42 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.