Film

Norsk film fra 1916

I vår fjerde utgave av norske filmer fra hundre år tilbake, er altså turen kommet til 1916. Her får vi se bybrannen i Bergen, snestorm på Bergensbanen, Ballongferd og Nansen m.m.

I vår fjerde utgave av norske filmer fra hundre år tilbake, er altså turen kommet til 1916. Ironisk nok – men kanskje ikke helt uventet – har vi fortsatt ikke nok materiale i filmarkivet hos Nasjonalbiblioteket til å slå «toppåret» 1914 hvor vi hadde nesten en hel time med film. Det var året man feiret at Norge hadde vært selvstendig i 100 år, og de enkelte fotografene selv skjønte at opptak av jubileumsfeiringen var verdt å bevare for ettertiden. Staten tok ikke ansvar for innsamling og bevaring av norsk film før i 1955, så alle filmer som er bevart fra før det året har vært oppbevart hos private samlere eller fotografene selv.
I følge arkivets beskrivelser kan følgende historiske perler beskues (med forbehold om at kopiene kan kjøres – og med håp om at vi finner flere filmer før visningen i oktober):

 • Bergen bybrann
 • Snestorm på Bergensbanen
 • Billeder fra Skien by
 • Kongen besøker Stavanger og Sandnes
 • Sarpsborgs 900-årsjubileum
 • Holmenkolrendene
 • Ballongferd
 • Gudbrandsdalen og stevne på Lillehammer
 • Bjørnson-statuens avsløring i Mayville, North Daktoa 7. juni
 • Fridtjof Nansens private opptak, Hawaii
 • På norske fjordar (svensk dokumentar om norske fjorder)

olep


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.