Film

Jordbærstedet - Ingmar Bergman 1957

et portrett av den gamle professoren Isak Borg, som skal utnevnes til æresdoktor i Lund. Virkelighet og drøm, fortid og nåtid glir over i hverandre. Med sin poetiske form er dette en film som er åpen for mange tolkninger.

Filmen Jordbærstedet er et portrett av den gamle professoren  Isak Borg, som skal utnevnes til æresdoktor i Lund. Natten før han skal reise dit, drømmer han at han befinner seg i en folketom by. En kiste faller av en vogn, og en hånd stikker ut og griper etter ham. Han ser seg selv ligge der i kisten. I stedet for å fly til Lund, beslutter Isak seg for å ta bilen. Dette blir begynnelsen på en drømmeaktig reise gjennom hans ungdomslandskap og et langt livs mange skuffelser og selvbedrag.

I Jordbærstedet glir virkelighet og drøm, fortid og nåtid over i hverandre. Med sin poetiske form er dette en film som er åpen for mange tolkninger. Døden er hele tiden nærværende, ikke minst i Isaks drømmer. Og nettopp drømmer og minner spiller en viktig rolle i filmen. De er biter i et puslespill som Isak, drevet av sin egen ubevissthet, må sette sammen for å komme til selvforståelse og frelse.

Victor Sjöström er fabelaktig i rollen som Isak Borg. Den legendariske svenske regissøren og skuespilleren stjeler nesten hele filmen fra Bergman. På slutten av 1950-tallet var Sjøstrøm ikke særlig høyt aktet av datidens unge intellektuelle som syntes hans «bondefilmer» var «tråkiga». Bergman hadde ikke opprinnelig tiltenkt Sjöström hovedrollen, og stilte seg skeptisk til forslaget. Filmen har likevel senere blitt sett på som Bergmans hyllest og «minne over Sjöström».

red./olep

Smultronstället. Regi og manus: Ingmar Bergman. Sverige 1957. Foto: Gunnar Fischer. Musikk: Erik Nordgren. Klipp: Oscar Rosander. Medv.: Victor Sjöström, Bibi Andersson, Ingrid Thulin, Gunnar Björnstrand m.fl. Svensk tale, engelske undertekster. DCP, s/hv, 1 t 35 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.