Film

BIFF Expanded: 7 VR-filmer

BIFF Expanded tar for seg skjæringspunktet mellom film, visuell kunst og ny teknologi. Her får du håndplukkede Virtual Reality-prosjekter som presser grenser og utfordrer konvensjoner innen digital historiefortelling

Hovedtema i år er empati. I VR-prosjektene vi har valgt, kommer tilskuerne svært tett innpå mennesker i ulike situasjoner og forhold, noe som skaper medfølelse på helt ny måte. BIFF Expanded har i år tematiske koblinger til sideprogrammet om menneskerettigheter, Checkpoints. Formålet er å formidle opplevelser hvor empati etableres gjennom at tilskueren selv «opplever» de ekstreme situasjonene som kunstnerne ønsker å fremstille. For en liten stund bidrar denne opplevelsen til å bringe publikum ut av sin egen hverdag – og målet er å fremkalle reaksjoner.

Åpningstider i Visningsrommet er kl. 13.00 - 21.00 hver dag under festivalen 21. - 27. september.

Filmene som vises er:

6x9: A VIRTUAL EXPERIENCE OF SOLITARY CONFINEMENT
Francesca Panetta & Lindsay Poulton, Storbritannia, 9 min, Gear VR
I dette prosjektet får vi tilbringe noen minutter på isolasjonscelle i et amerikansk fengsel – en opplevelse som er virkelighet for nesten 80 000 mennesker. Fangene tilbringer 22–24 timer i døgnet på cellen, og det kan gå dager og år uten ordentlig menneskelig kontakt.
Se også dokumentaren SOLITARY om samme tema.

MY MOTHER’S WINGS
Gabo Arora, Ari Palitz, USA, 8 min, Gear VR
Denne VR-opplevelsen følger en mor i Gaza som prøver å bearbeide tapet av sine to barn, som begge ble drept i et bombeangrep på skolen deres.

INVISIBLE
Darren Emerson, 14 min, Storbritannia, Gear VR
I Storbritannia sitter 32 000 mennesker i forvaring i påvente på deportasjon. Mange av dem er ureturnerbare til sine hjemland fordi det er for utrygt, andre er papirløse og fanget i et byråkratisk limbo. Vi får bli med inn i fengselet hvor de blir holdt på ubestemt tid.

CLOUDS OVER SITRA
Gabo Arora, Chris Milk, USA, 9 min, Gear VR
Møt Sidra. Denne sjarmerende 12 år gamle jenta vil guide deg gjennom hennes midlertidige hjem: Zaatari-flyktningleiren i Jordan. Zaatari er nå hjemmet til 80 000 syrere på flukt fra vold, krig og terrorisme, og barn utgjør halvparten av leirens innbyggere.
Se også dokumentaren AFTER SPRING om samme flyktningeleir.

WAVES OF GRACE
Gabo Arora, Chris Milk, USA, 10 min, Gear VR
Dette er historien til Decontee Davis, en overlevende fra Ebola-utbruddet i Liberia. Nå bruker hun sin immunitet mot viruset til å ta seg av foreldreløse barn i landsbyen sin.

NOTES ON BLINDNESS
Peter Middleton & James Spinney, Storbritannia, 25 min, Gear VR
Etter at John Hull mistet synet ble han besatt av å forstå blindhet som fenomen. Han begynte å føre dagbok på kassett i 1983. Vi får her høre Hulls tanker rundt det å være blind, og blir med inn i den blindes opplevelse av en verden utenfor synsfeltet.
Se også dokumentaren NOTES ON BLINDNESS fra de samme regissørene.

PEARL
Patrick Osborne, USA, 6 min, HTC Vive
En oppvekstskildring og road trip kombinert i ett. PEARL følger en datters forhold til sin musikalske far, og vi får være passasjer i bilen mens de kjører gjennom oppveksten.


 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.