Film

To have and have not - Bogart & Bacall

Humphrey Bogart og Lauren Bacalls første film sammen. Kombinasjonen av deres samspill og manusforfatternes bitende dialoger slår virkelig gnister!

Selv om To Have and Have Not ble markedsført som “a powerful adaptation of Ernest Hemingway’s most daring man-woman story”, har den nesten ingenting med boken å gjøre. Hemingway beskrev nedbrutte mennesker og moralsk forfall i en særdeles mørk historie. Regissør Hawks så nok verdien av å ha Hemingways navn på plakaten, men fant nok også ut at depresjon selger dårlig. Dette skulle imidlertid vise seg å skape magi man ikke ser så ofte på film. For dette var Humphrey Bogart og Lauren Bacalls første film sammen. Kombinasjonen av deres samspill og manusforfatternes bitende dialoger slår virkelig gnister her, noe som hadde mye å gjøre med at de ble et par i løpet av filminnspillingen.

Bogart spiller Harry Morgan, en amerikaner mer eller mindre i eksil på den franske øyen Martinique. Året er 1940, og Morgan har valgt å holde seg nøytral i krigsspørsmålet. Han prøver å livnære seg ved å frakte turister og smugle sprit, og den franske motstandsbevegelsen prøver å overtale ham til å hjelpe dem med å smugle en av lederene for motstandsstyrkene inn til Martinique. Dette stemmer dårlig overens med Morgans nøytralitet, men når han møter en ung kvinne som er strandet på Martinique ser han plutselig annerledes på saken. Han bryter sine egne regler for å hjelpe en dame i nød, dog mest for pengenes skyld. Komplikasjoner følger, og vi blir servert en serie lekre scener med turtelduene Bogart og Bacall.

red.

To Have and Have Not. Regi: Howard Hawks. USA 1944. Manus: William Faulkner og Jules Furthman, etter en roman av Ernest Hemingway. Foto: Sid Hickox. Musikk: Leo F. Forbstein. Klipp: Christian Nyby. Medv.: Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Walter Brennan, Hoagy Carmichael, Dolores Moran m.fl. Engelsk tale, svenske undertekster. Utleie: SFI. 35mm, s/hv, 1 t 40 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.