Film

Kino fra år 0 - spesialvisning og foredrag

Bli med på en helt spesiell filmopplevelse med visning av film på 1920-talls vis

Cinemateket i Bergen inviterer til foredrag og eksklusiv filmvisning med gammel kinoprojektor inne i kinosalen, en projektor som viser film ved hjelp av en flamme. Dette er en del av Cinematekets filmhistoriekurs, og dette er stedet å være denne kvelden hvis man er interessert i 35mm-filmens og kinoens historie.

Kombinert foredrag og filmvisning
Foredrag av Cinemateket i Bergens teknisk ansvarlige Sigurd Wik. Filmvisninger av et utvalg filmer fra 1880-årene til 1896. 35mm, s/hv.

Den helt tidlige filmhistorien er en verdensomspennende og fascinerende fortelling om vitenskapsmenn, oppfinnere, gründere, kunstnere, forretningsmenn, rivalisering og sprø historier. Det er også en historie som går langt tilbake i tid. Dette er historien om film før filmen, og hvordan alt ledet opp til at du i dag går på kino.

Autentisk kinovisning
Filmene som vises, nesten alle på 35mm, er et utvalg tidlige filmer, typisk små snutter på rundt ett minutt, som akkompagneres av Jørgen Larsson på piano. Filmene vises på en gammel filmfremviser hvor lyskilden i bunn og grunn er en flamme - såkalt kullbuelys. Projektoren blir rigget opp i kinosalen slik at alle kan se hvordan det var å vise film i riktig gamle dager.

Dette er det eneste stedet i Norge som per i dag kan vise film med kullbuelys, en myteomspunnet måte å vise film på fra filmens barndom.

Facebookevent: https://www.facebook.com/events/1721625234770255/

Dette vises:
"BRØDRENE SKLADANOWSKYS WINTERGARTEN-PROGRAM" (1895), 35mm, s/hv, 7 min 30 sek.
Dette er programmet som hadde premiere nesten to måneder FØR det som regnes som verdens første kinovisning, Lumiére-brødrenes visning i Paris i desember 1895. Dette filmprogrammet er også det samme som ble vist i Kristiania i april 1896 - de aller første kinovisningene i Norge.
Titler: Italienischer Bauerntanz, Komisches Reck, Jongleur, Boxendes Känguruh, Kamarinskaja, Acrobatisches Potpurri, Ringkampf, Apotheose.

AMERIKANSKE MUTOSCOPE-FILMER (1896) - 35mm, s/hv, 9 min
Filmer laget på 68mm bred film av Thomas Edisons assistent William K.L. Dickson i 1896.
Titler: Union Square / American Falls, Goat Island / American Falls, Luna Island / A Country Dance / Dancing Darkies / A Hard Wash / A Rural Courtship / Rip van Winkle / The Crookedest Railroad Yard in the World

... samt en rekke sjeldne filmsnutter laget FØR kinoens fødsel.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.