Film

En kvinne er en kvinne - Jean-Luc Godard 1961

En av Godards letteste filmer. Det er en film som bobler av overskudd og lykke – noe man sjelden ser hos ham – og er kanskje først og fremst en kjærlighetserklæring til hans kone

Angela ønsker seg barn, men Emile, som hun bor sammen med, er sterkt imot dette. Han vil ikke gå til sengs med henne og begrunner det med at han skal delta i sykkelløp på søndagen, og ikke vil komme ut av form. Angela går derfor til husvennen Alfred som med glede hjelper henne.

Godard fortsetter å leke med genrekonvensjoner, og her er det musikalen som er utgangspunktet. Han har kalt filmen en neorealistisk musikal, et begrep som i ekte godardsk ånd er en absolutt selvmotsigelse. I sin nød ønsker Angela at hun var Cyd Charisse og at Alfred var Gene Kelly, for innenfor musikalens rammer ville neppe hennes problemer eksistert.

Om Angelas virkelighet vanskelig lar seg tilpasse prinsippene i en amerikansk musikal, er det ikke mangel på hennes filmiske metabevissthet. Da hun møter Jeanne Moreau spør hun hvordan det går med Jules og Jim – karakterene i filmen som Godards venn François Truffaut nettopp hadde startet innspillingen av.

En kvinne er en kvinne er en av Godards letteste filmer. Det er en film som bobler av overskudd og lykke – noe man sjelden ser hos ham – og er kanskje først og fremst en kjærlighetserklæring til hans kone, Anna Karina, som spiller Angela. Hun skildres imidlertid som en ureflektert, intuitiv kvinne. Godards kvinner er både meget uskyldige og meget farlige: uskyldige fordi de er uten baktanker, farlige fordi deres spontanitet og mangel på refleksjon kan få katastrofale følger.

olep/red.

Une femme est une femme. Regi og manus: Jean-Luc Godard. Frankrike 1961. Foto: Raoul Coutard. Musikk: Michel Legrand. Klipp: Cécilie Decugis. Medv.: Anna Karina, Jean-Claude Brialy, Jean-Paul Belmondo, Nicole Paquin m.fl. Utleie: NB. Fransk tale, engelske undertekster. 35mm, farger, 1 t 25 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.