Film

Delikatessen - Jeunet/Caro 1990

Det er kannibalistiske tilstander i Paris 15 år etter “den store katastrofen”. Byen ligger tilsløret i tåkete, dunkelt lys, og folk lusker rundt i farlig sulten forfatning.

I en luguber leiegård i utkanten av byen har huseieren, som driver slakteforretning på gateplan, sine metoder for å sikre jevn tilgang på ferskt kjøtt til leieboerne.

Delikatessen er en bisarr komedie med et betydelig politisk budskap. Huset med dets fantastiske, burleske persongalleri er et kapitalistisk samfunn i miniatyr. Det er markedslovene om tilbud og etterspørsel som gjelder. Den som rår over rikdommene har makten. Sammen med kjøttet kjøper de seg også bekvemmelighet. De vet hva de spiser, men slipper det ubehagelige ansvaret for det de er med på. På samme måte har folk under autoriære regimer i ettertid basert sitt forsvar på uvitenhet og god tro.

Noe av det mest imponerende med Delikatessen er hvordan regissørene Jeunet og Caro, sammen med fotograf Khondji, klarer å skape de begredelige omgivelsene om til visuelle nytelser. Filmen er fremragende fotografert i gulbrune fargetoner som gir en varm følelse og demper den ellers dystre etterkrigsstemningen filmen fremstiller.

Caro og Jeunet hadde tidligere arbeidet med kortfilm og reklamefilmer. Delikatessen var deres spillefilmdebut og første samarbeidsprosjekt.

red./olep

Delicatessen. Regi: Jean-Pierre Jeunet og Marc Caro. Frankrike 1990. Manus: Jean-Pierre Jeunet, Marc Caro og Gilles Adrien. Foto: Darius Khondji. Musikk: Carlos D’Alessio. Klipp: Hervé Schneid. Medv.: Dominique Pinon, Marie-Laure Dougnac, Jean-Claude Dreyfuss, Karin Viard m.fl. Utleie: NB. Fransk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 39 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.