Film

Å leve sitt eget liv - Jean-Luc Godard, 1962

En undersøkelse av hvordan og hvorfor en ung pike tvinges ut i prostitusjon

Nana jobber i en platebutikk, men for å få råd til å betale husleien trekker hun på gaten. Etter hvert kommer hun i kontakt med en hallik, og prostitusjonen antar profesjonell karakter. Da hun forelsker seg vil hun starte på nytt og leve et normalt liv, noe hennes hallik ikke tillater.

Å leve sitt eget liv utgjør i en viss forstand et vendepunkt for Godard. Mens han i sine foregående filmer primært hadde laget pastisjer over klassiske amerikanske filmgenre skildrer han i denne filmen problemer i sin egen samtid. Å leve sitt eget liv er en undersøkelse av hvordan og hvorfor en ung pike tvinges ut i prostitusjon, og formmessig nærmer den seg dokumentarfilmen. For å understreke det dokumentariske preget er lyden innspilt direkte på settet, noe som medfører at dialogen ofte kveles av støy.

I sine foregående filmer hadde Godard brukt sitater og allusjoner for å påvise et misforhold mellom hovedpersonenes virkelighet og deres idealer. Også i Å leve sitt eget liv alluderes det flittig. Her er imidlertid ikke funksjonen å danne kontraster, men paralleller mellom virkeligheten og kunsten. I en scene går Nana på kino og ser Dreyers Jeanne d’Arc (1927). Da Jeanne tilkjennegir at døden vil være hennes befrielse, klipper Godard til et nærbilde av Nana – i samme billedutsnitt som Jeanne – som har tårer i øynene og åpenbart identifiserer seg med Jeanne.

Ole J. Husveg/red.

Vivre sa vie
. Regi og manus: Jean-Luc Godard. Frankrike 1962. Foto: Raoul Coutard. Musikk: Michel Legrand. Klipp: Agnès Guillemot og Jean-Luc Godard. Medv.: Anna Karina, Sady Rebbot, André Labarthe, Brice Parain m.fl. Fransk tale, engelske undertekster. Digital kopi, s/hv, 1 t 25 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.