Film

Huset, regi Reinert Kiil 2016

Ny norsk spøkelsesfilm satt til 1940-tallet og andre verdenskrig. Religion, gammel norsk overtro, nazister og eksorsister – det er ingrediensene i en av de beste norske skrekkfilmene til nå.

Huset er en ny, norsk spøkelsesfilm satt til 1940-tallet og andre verdenskrig. Vi følger to tyske soldater med en norsk soldat som er tatt til fange. Den skandinaviske vinteren kan være kald og ugjestmild, men heldigvis dukker et hus opp midt i skogen. Det som ved første øyekast virker som en varm og kjærkommen redning viser seg ikke overraskende å være noe helt annet. Velkommen inn…

Religion, gammel norsk overtro, nazister og eksorsister – det er ingrediensene i Reinert Kiils helt ferske Huset. Det høres voldsomt ut, men faktum er at det hele sys sammen til en helhet som er blant de beste norske skrekkfilmene fra de siste årene. I tillegg har Huset en sidehistorie, eller kanskje heller en underliggende historie. Dette er noe mange skrekkfilmer har, for eksempel Villmark-filmene, og her synes vi denne historien både er original og ganske elegant løst. For øvrig virker både foto- og lydarbeid å tilhøre en film i en helt annen budsjettklasse, begge deler er svært solid utført.

Som spillefilmregissør entret Reinert Kiil den norske filmscenen med den noe kontroversielle Hora i 2009. Kontroversiell fordi han tok den etter hvert så etablerte norske skrekkfilmen til et nytt nivå da han laget en rape/revenge-film som var ganske grim. Med det gjorde han, om ikke Norges første, så ihvertfall landets mest skamløst ærlige grindhouse- og exploitationfilm og dessuten en utpreget trash-film. For selv om kritikere lenge har assosiert Kiil med skrekkfilm, er det egentlig først med Huset han fullt og helt tar steget inn i skrekkfilmens verden.
«Jeg håper folk trekker til kinoene for å se den, og jeg håper at den vil terrorisere alt ifra tenåringer til sekstiåringer,» har Kiil sagt om Huset.

Filmen har norgespremiere 15. april, og den vil ikke bli satt opp på Bergen Kino. To dager senere får den likevel bergenspremiere på Cinemateket USF, og da ledsaget av et besøk av Reinert Kiil selv.

sw/filmweb

Huset. Regi og manus: Reinert Kiil. Norge 2016. Foto: John-Erling H. Fredriksen. Musikk: Kim Berg og Levi Gawrock Trøite. Klipp: Iris Jenssen Nylændet og Silje Rekk. Medv.: Espen Edvartsen, Ingvild Flikkerud, Sondre Krogtoft Larsen, Mats Reinhardt, Frederik von Lüttichau m.fl. Utleie: Another World Entertainment. Tysk, norsk og engelsk tale, norske undertekster. DCP, farger, 1 t 30 min.

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.