Film

Fame - Parker 1980

Fame er en amerikansk filmmusikal og ungdomsdrama som i sin tid vant to Oscar. Her følger vi åtte ulike studenter med forskjellige drømmer som går på High School of Performing Arts. Kom og syng med på kjente toner.

Cinemateket i Bergen gir deg muligheten for et nostalgisk gjensyn med Coco, Leroy, Raul, Bruno, Hilary og resten av den talentfulle gjengen. Uønsket graviditet, ulykkelig forelskelse og utilstrekkelighet er noen av problemene våre venner møter i løpet av skolegangen.

Gjennom hele 1980-tallet florerte det med dansefilmer på kinolerretet. Det hadde begynt på slutten av 1970-tallet med braksuksessene Grease (1978) og Saturday Night Fever (1977), begge med John Travolta i hovedrollen. Fame tok sjangeren et steg lenger og introduserte en hel gjeng med talentfulle ungdommer for verdens kinogjengere.

Med stjerner i øynene møtes de unge elevene på New Yorks High School for Performing Arts. Vi følger et knippe av de mest talentfulle gjennom fire år med skolegang, noe som vil være bestemmende for om de vil lykkes eller få sine drømmer om ære og berømmelse knust. Filmen gjorde joggebukse, leggings og tights til mote, og med sine uforglemmelige sangnumre inspirerte de mang en sjel til å ta seg en piruett på biltaket.

Fame ble både en kritiker- og publikumsyndling, og det skulle senere bli både TV-serie, musikal og realityserie før den i 2009 ble gjenstand for en mindre heldig nyinnspilling. Den skapte også Oscar-historie som den første filmen med to nominasjoner i kategorien Beste sang. Av de to var det tittellåten som stakk av med gubben, fremført av Irene Cara.

red./olep

Fame. Regi: Alan Parker. USA 1980. Manus: Christopher Gore. Foto: Michael Seresin. Musikk: Michael Gore. Klipp: Gerry Hambling. Medv.: Irene Cara, Eddie Barth, Lee Curreri, Laura Dean, Paul McCrane, Barry Miller, Gene Anthony Ray m.fl. Utleie: NB. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 2 t 13 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.