Film

Querelle - En Pakt Med Djevelen - Fassbinder 1982

Komplisert, vakker, provoserende og reflekterende beskriver dette dramaet. I et kunstverk av lys og farger følger vi matrosen Querelle på en reise mot selvoppdagelse og selvdestruksjon.

Matrosen Querelle går i land i Brest. Han oppsøker bordellet Feria, og involveres i en voldelig-erotisk intrige med sin bror Robert og hans dobbeltgjenger Gil, bordelleieren Nono, hans kone Lysiane og løytnant Seblon, Querelles skipssjef.

Querelle er et komplisert kunstverk, på samme tid vakkert, provoserende og reflekterende. Filmen gjør nytte av en makeløs lys- og fargebruk, som sammen med den rike tekstveven og den stiliserte spillestilen forsterker inntrykket av at Querelles reise mot selvoppdagelse og selvdestruksjon foregår i en kunstig, indre drømmeverden. Xaver Schwarzenbergers virtuose fotoarbeid fanger et fascinerende surrealistisk studiolandskap bygget av den eminente scenografen Rolf Zehetbauer. Querelle er ikke først og fremst en film om homofili selv om den behørig beskriver protagonistens ut-av-skapet-opplevelse, og det med moderlig omtanke. Den tar opp et typisk Fassbinder-tema: Individets søken etter identitet, og retten til å elske og bli elsket.

Det er ikke tilfeldig at Fassbinder valgte å ta utgangspunkt i Genets roman. Den franske forfatteren var på mange måter en outsider med et vell av selvdestruktive trekk. Han hadde, likeledes Fassbinder, vanskelig for å finne seg til rette i samfunnet og ble dermed en stor inspirasjonskilde for den vesttyske filmkunstens enfant terrible. I Jean Genet gjenkjente Fassbinder sin egen livsskjebne; en ulykkelig barndom som avfødte en stormfull livsseilas inn i kunstnerlivets selvfortærende avgrunn.

red./olep

Querelle – Ein Pakt mit dem Teufel. Regi: Rainer Werner Fassbinder. Vest-Tyskland/Frankrike 1982. Manus: Burkhard Driest og Rainer Werner Fassbinder. Foto: Xaver Schwarzenberger. Musikk: Peer Raben. Klipp: Rainer Werner Fassbinder og Juliane Lorenz. Medv.: Brad Davis, Franco Nero, Jeanne Moreau, Hanno Pöschl, Günther Kaufmann m.fl. Utleie: Egen kopi. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 48 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.