Film

Listen To Me Marlon - Riley 2015

Denne dokumentaren tar fatt i rundt hundre timer lydopptak av skuespillerlegenden Marlon Brando. Opptakene er filmens styrke, men også dens begrensning, hvor Brandos stemme fører historien gjennom hans opp- og nedturer.

Hittil ukjente lydopptak med skuespillerlegenden Marlon Brando er basis for dokumentaren Listen To Me Marlon, en fascinerende utvidet arkivstudie av skuespilleren som på sitt beste gnistret som kanskje ingen andre mannlige filmskuespillere har gjort på lerret verken før eller siden.

Regissør Riley har gått gjennom rundt 200 timer med lydopptak hvor Brando snakker om livet, filmen, Hollywood, borgerrettskamp, kvinner, trøblete familieforhold og mer til. Brandos røst er akkompagnert av bilder fra hans filmer, tv-opptredener og mer uoffisielle opptak, til et motsetningsfylt portrett av en motsetningsfylt mann.

De unike lydopptakene er filmens store styrke, men de gir også en begrensning, i hvilke filmer og historier som behandles, til en film vel så mye om Brandos tragedie som hans geni. Brandos forhold til sin far og til sine egne barn blir et sårt omdreiningspunkt i filmen. Scenen hvor den unge filmstjernen Brando blir tv-intervjuet sammen sin far er en studie i beklemmende kjemi. Den tragiske skjebnen til et par av hans egne barn gjør skildringen av siste del av hans liv og karriere ekstra mørk.

Kontrasten mellom den aldrende Brando og scenene fra En sporvogn til begjær og Storbyhavn er et drama i seg selv. Vi får glimt fra arbeidet med Gudfaren og Apokalypse nå!, men sørgelig lite om og rundt Siste tango i Paris. Under relanseringen av sistnevnte sa regissør Bernardo Bertolucci at den trådte Brando så nær at han aldri tilga ham.

Terje Eidsvåg/Adressa

Listen To Me Marlon. Regi, manus og klipp: Stevan Riley. USA 2015. Foto: Ole Bratt Birkeland. Medv.: Marlon Brando (arkivmateriale). Utleie: Cinematekene i Norge. Engelsk tale, utekstet. DCP, farger og s/hv, 1 t 35 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.