Film

Katharina Blums Tapte Ære - Schlöndorff / Trotta 1975

Basert på romanen av Heinrich Böll møter vi Katharina Blum i dette krimdramaet. Den unge jenta blir gransket av politiet og utsatt for et stort mediepress etter at hun tilbrakte natten med en mistenkt terrorist.

Katharina Blum, en servitør og rettskaffen borger, blir uten forvarsel offer for en uortodoks politietterforskning og media-angrep. Årsaken til angrepet er hennes korte affære med Ludwig Götten, en mann politiet er ute etter grunnet hans politiske syn. Før saken begynte var Katharina respektert av både arbeidsgivere og venner, men etter å ha blitt portrettert av en hensynsløs reporter blir hennes rykte ødelagt. Reporteren intervjuer alle hennes nærmeste, men heller enn å gi henne den respekt hun fortjener, blir hun i media omtalt som en upålitelig kvinne med kommunistiske tilbøyeligheter. Mediaomtalen resulterer i obskøne telefonsamtaler og brev, og hun ser ut til å være fanget i det usanne bildet andre har skapt av henne.

Katharina Blums tapte ære er basert på en roman av Heinrich Böll. Den tyske avisa Bild-Zeitung rapporterte i desember 1971 om et bankran utført av en terroristgruppe. Da Böll stilte spørsmålstegn ved den sensasjonspregede fremstillingen av ranet, ble han raskt stemplet som sympatisør, og hjemmet hans ble ransaket. Det var denne opplevelsen som inspirerte Böll til å skrive historien om den unge kvinnen som blir offer for urettferdige tabloidoppslag, og han fikk med seg regissørene Volker Schlöndorff og Margarethe von Trotta til å lage en filmversjon av romanen.

Schlöndorff og von Trotta er to av de mest kjente regissørene i Tyskland. Deres samarbeid har resultert i en rekke kjente filmer, med Katharina Blums tapte ære som den definitive stjernen – den var den mest suksessfulle tyske filmen på midten av 1970-tallet, og den brakte de to filmskaperne internasjonal berømmelse.

Ifølge von Trotta var det en klar arbeidsfordeling mellom de to regissørene i arbeidet med filmen. Von Trotta har sitt klare talent i å rettlede skuespillerne frem til den beste prestasjonen, mens Schlöndorff er den tekniske virtuosen. Resultatet er en film der begges talent kommer klart frem, med sterke skuespillerprestasjoner og solid teknisk fremstilling.

Som en pekefinger til den tyske tabloidpressen ender filmen med følgende skrevne melding: «Skulle fremstillingen av enkelte journalistiske arbeidsmetoder resultere i en likhet med Bild-Zeitungs metoder, så er en slik likhet verken intendert eller tilfeldig, men uunngåelig».

red./olep

Die verlorene Ehre der Katharina Blum. Regi og manus: Volker Schlöndorff og Margarethe von Trotta, basert på en  roman av Heinrich Böll. Vest-Tyskland 1975. Foto: Jost Vacano og Peter Arnold. Musikk: Hans Werner Henze. Klipp: Peter Przygodda. Medv.: Angela Winkler, Mario Adorf, Dieter Laser, Jürgen Prochnow, Heinz Bennent m.fl. Utleie: NB. Tysk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 46 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.