Film

Gjett Hvem Som Kommer Til Middag - Kramer 1967

Et foreldrepars toleranse settes på prøve da deres datter kommer hjem med sin svare forlovede. Filmen belyser det sterke temaet rasisme på et vittig og melodramatisk vis.

Når den unge, hvite piken av god familie inviterer en svart venn hjem til middag og presenterer ham som sin tilkomne, blir de i utgangspunktet liberale foreldrenes toleranse satt på en hard prøve. Hennes mor aksepterer snart sin datters valg om å gifte seg med John, men faren er sjokkert ved tanken på denne raseblandingen. Den unge mannens foreldre er tilsvarende skuffet. Begge familier blir nødt til å sette seg ned, ansikt til ansikt, og konfrontere sin intoleranse.

Forloveden er John Prentice, en anerkjent, suksessfull lege. Han var av filmskaperne bevisst gjort til en perfekt person, med en strålende karriere, omtenksom og hensynsfull. Dermed ville filmskaperne tydeliggjøre at konflikten i filmen kun gjaldt det faktum at han var svart. Filmens tema, ekteskap mellom svarte og hvite, var svært kontroversielt. I 1967 var blandede ekteskap fortsatt ulovlig i 17 amerikanske delstater.      Gjett hvem som kommer til middag? fikk enorm oppmerksomhet – blant annet gikk den hen og vant to Oscar, én til Hepburn og én til beste manus – noe som nok var medvirkende til at blandete ekteskap ble gjort lovlig i hele USA innen et år var gått.

Spencer Tracy og Katharine Hepburn er uforglemmelige som det forvirrede, hvite foreldreparet. Filmen tar også opp svart-mot-svart rasisme, da den hvite familiens svarte hushjelp og jentas tidligere barnepike, i en liten, men minneverdig rolle setter den svarte mannen på plass for hans uhørte dristighet.

olep

Guess Who’s Coming to Dinner? Regi: Stanley Kramer. USA 1967. Manus: William Rose. Foto: Sam Leavitt. Musikk: Frank De Vol. Klipp: Robert C. Jones. Medv.: Sidney Poitier, Spencer Tracey, Katharine Hepburn, Katharine Houghton, Cecil Kellaway, Beah Richards m.fl. Engelske tale, utekstet. Digital kopi, farger, 1 t 48 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.