Film

Django Unchained - Tarantino 2012

I brutal, sentimental og overdreven stil utspiller Tarantinos stjernespekkede mesterverk seg. I denne spaghettiwestern følger vi Django, den frie, svarte mannen på reise for å frigjøre sin kone.

Django Unchained utspiller seg i sørstatene to år før den amerikanske borgerkrigen. Dusørjegeren Dr. King Schultz er på sporet av de morderiske Brittle-brødrene, og bare slaven Django kan føre ham til dem. Den uortodokse Schultz kjøper Django med et løfte om å sette ham fri når de tar Brittle-brødrene. Så snart den jobben er fikset, holder Schultz sitt løfte og gir Django friheten. Han har imidlertid ikke lyst til å gå. Han vil nemlig finne sin kone som også ble tatt som slave, og foreslår derfor et kompaniskap med Schultz; Django hjelper til å fange/drepe ettersøkte banditter for dusørjegeren, mot at han hjelper til med å spore opp hans kone.

I flere av sine tidligere filmer hadde Tarantino referert til westerngenren, både tematisk, fotografisk og musikalsk, menDjango Unchained er en nesten tre timer lang hyllest til genren – og da særlig spaghettiwesternen. Selv tittelen refererer til Django – hevneren (1966), en av de mest ikoniske av disse filmene, og naturligvis er både Luis Bacalovs strålende musikalske tema og hovedrolleinnehaver Franco Nero fra originalfilmen å finne her.

Det er kanskje brutalt, stormende sentimentalt og overdrevent, men filmen inneholder også noen helt fantastiske skuespillerprestasjoner.

CiO/red.

Django Unchained. Regi og manus: Quentin Tarantino. USA 2012. Foto: Robert Richardson. Klipp: Fred Raskin. Medv.: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington, Samuel L. Jackson m.fl. Engelsk og tysk tale, norske undertekster. Digital kopi, farger, 2 t 45 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.