Film

Rififi - Jules Dassin 1955

Rififi – eller Nattens ulver som den het da den først ble satt opp på norske kinoer – er en av filmhistoriens mest berømte og anerkjente ransfilmer

Filmen var den første den amerikanske regissøren Jules Dassin laget i Frankrike, etter at han hadde blitt offer for Hollywoods heksejakt på kommunister og sympatisører. Rififi handler kort fortalt om en gruppe tyver som slår seg sammen for å rane en engelsk juvelér. Kupplanene er uhyre kompliserte og får Olsenbandens eskapader til å se ut som amatørmessig hobbyfanteri. Det som først og fresmt har sikret Rififi en plass i filmhistorien er da nettopp også den trettito minutter lange sekvensen hvor selve ranet utføres uten at noen ytrer så mye som et ord. Resultatet er en åndeløst spennende og nervøs sekvens hvor man som publikummer blir sittende stadig lengre ut på setekanten mens man bivåner den møysommelig komponerte balletten.

Etter at Jules Dassin ble tvunget i eksil i Frankrike ble han den store regissøren innenfor fransk kriminalfilm på 1950- og 1960-tallet. Han brukte den amerikanske film noiren som utgangspunkt for sine egne filmer, men tilførte sjangeren en realisme og en nerve man hadde sett konturene av i hans amerikanske filmer. Rififi er gjennomsyret av en eksplisitt seksualitet og flere innslag av brutal, sadistisk vold. Dassin tok den hardkokte krimsjangeren tilbake til sine virkelig brutale røtter.

Aksel Kielland/red.

Du rififi chez les hommes. Regi: Jules Dassin. Frankrike 1955. Manus: Jules Dassin, René Wheeler og Auguste Le Breton. Foto: Philippe Agostini. Musikk: Georges Auric. Klipp: Roger Dwyre. Medv.: Jean Servais, Carl Möhner, Robert Manuel, Janine Darcey, Pierre Grasset, Robert Hossein, m.fl. Fransk tale, engelske undertekster. Digital kopi, s/hv, 2 t 2 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.