Film

Red Army - Gabe Polsy 2014

Filmen var en av de store snakkisene på filmfestivalen i Cannes 2014 etter premieren - en film om idrettshelter, oppofrelse og kommunisme

Sovjetunionen hadde 1980-tallets suverent beste ishockeylandslag. Laget var en veldig viktig del av det sovjetiske propagandamaskineriet, lagt inn under hæren – Den Røde Armeen. Spillerne ble håndplukket som barn i store, årlige talent-auditions. Å bli valgt ut her kunne sikre fremtiden for barnet og familien deres dersom de lykkes med å ta en plass på laget når de ble voksne – alle spillerene hadde offiser grad.

Anført av kaptein Slava Fetisov tok det sovjetiske laget hjem OL- og VM-gull med et utsøkt spill som i blant liknet mer på isdans enn ishockey. Den legendariske treneren Anatoli Tarasov drillet dem i en teknikk som faktisk var inspirert av ballettens verden, og selv en helt utenforstående vil bli imponert over de store mennenes stil og finesse på isen.

Det er Fetisov selv som forteller om lagets vekst og fall: En historie om samhold og svik, om å savne familien etter elleve måneder på treningsleir, og om hvordan perestrojka og den kalde krigens slutt ikke løsnet den politiske ledelsens jerngrep om laget – snarere tvert imot.

Red Army var en de store snakkisene på filmfestivalen i Cannes hvor den hadde sin premiere. Med nesten like stor eleganse som Fetisov & co på isen trekker den innsiktsfullt tråder mellom gårsdagens sportshistorie og dagens Russland. Politiken skrev at den «Gjorde sporten til smuk kunst». Du trenger ikke like hockey for å bli begeistret av denne!

CiO/red.

Red Army. Regi og manus: Gabe Polsky. USA/Russland 2014. Foto: Svetlana Cveto og Peter Zeitlinger. Musikk: Christophe Besk og Leo Birenberg. Klipp: Eli B. Despres og Kurt Engfehr. Medv.: Viacheslav Fetisov, Vladislav Tretiak, Scotty Bowman, Vladimir Pozner, Anatoli Karpov, Alexei Kasatonov, Vladislav Tretiak m.fl. Russisk og engelsk tale, engelske undertekster. DCP, farger, 1 t 25 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.