Film

Anomalisa -månedens film i februar

Noen av scenene er så realistiske, at det nesten er ekkelt at det er en dukkefilm. Alle foreldre der ute, dere er nå advart: dette er virkelig ingen barnefilm (Filmmagasinet.no)

Charlie Kaufman burde være et kjent navn for filminteresserte. Hans manus til filmer som Evig solskinn i et plettfritt sinn (2004), Confessions of a Dangerous Mind (2002), Adaptation (2002) og Being John Malkovich (1999) har etablert ham som en av vår tids mest kreative og uforutsigbare hoder i Hollywood. Charlie Kaufman gir assosiasjoner til begreper som kvalitet, humor og originalitet. Ved siden av selv å ha regien – som han også hadde i Synecdoche, New York (2008) – har han denne gangen begått en dukkefilm. Anomalisa er et introvert kammerspill av en animasjonsfilm, hvor hovedpersonens livskrise og intense selvopptatthet manifesterer seg i hvordan verden fortoner seg for ham. Et blikk som vi publikum deler, og som slett ikke gjør filmens første halvdel lett å trenge inn i. Men Kaufmans brilliante ideer avslører seg selv etter hvert som filmen skrider frem, og tvinger oss umerkelig til å ta stilling til en rekke filosofiske og etiske problemstillinger.

Tempo er langsomt og handlingen er tilsynelatende hverdagslig, men som i alle filmer Kaufman bidrar til, er det en stor forskjell på overflaten og hva som rører seg på de dypere plan. På samme tid som animasjonen strever med sin realisme, er vi hele tiden klar over mekanikken som ligger like under overflaten og truer med å slå illusjonen i hjel.

Michael Stone er en fremgangsrik forfatter av selvutviklingsbøker, med et genialt fokus på hvordan bli en bedre kundebehandler. Genialt i økonomisk forstand, for bedre kundebehandling gir større lønnsomhet i bedriftene, og han er blitt en etterspurt foredragsholder. Vi møter ham om bord på et fly, på vei til nok en konferanse, nok et upersonlig hotell i en uendelig rekke. I løpet av 24 timer følger vi Michael på hans besøk i Cincinnati, en by han tydeligvis har et forhold til fra før – i alle fall finnes det her personer fra hans fortid. Likevel er det i all hovedsak på hotell Fregoli handlingen finner sted. At hotellet deler navn med et syndrom i psykiatrien, hvor pasienten tror alle han møter egentlig er en og samme person, kan gi et hint om hva det er Kaufman vil utforske her.

Kaufman ble sterkt anbefalt å tone ned nakenheten i manus når han ville overføre det til film. Hvorvidt han gjorde det er ikke godt å si, men resultatet er uansett at Anomalisa er den første animasjonsfilm noensinne nominert til Oscar med en R-rating.

CiO

Anomalisa. Regi: Duke Johnson og Charlie Kaufman. USA 2015. Manus: Charlie Kaufman. Foto: Joe Passarelli. Musikk: Carter Burwell. Klipp: Garret Elkins. Medv. (stemmer): Jennifer Jason Leigh, David Thewlis og Tom Noonan. Utleie: UIP. Engelsk tale, utekstet. DCP, farger, 1 t 30 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.