Film

Amerika - Jan Foukal 2015

En dokumentar formet som en roadmovie lagt til skogsstier, med antydning til romantikk og krydret med musikalske innslag rundt leirbålene

I Amerika tar regissør Jan Foukal med seg sin kanadiske venninne Barbra Adler på noen dagers tur i skogen. Det har blitt en slentrende liten perle av en film. En dokumentar formet som en roadmovie lagt til skogsstier, med antydning til romantikk og krydret med musikalske innslag rundt leirbålene.

Her oppe på bjerget finnes det en lang tradisjon med å pakke ryggsekken med varme klær, sovepose og stormkjøkken og tilbringe en helg med å traske rundt oppe i vår vakre fjellheim. Enten overnatter man i telt eller under åpen himmel, eller man går fra hytte til hytte. Uansett; fjellturen er en integrert del av den norske kulturen. I Tsjekkia har man en lignende tradisjon i det man kaller «tramping» – eller «loffing» på godt norsk – der man går i skogen. Der vi i den norske fjellheimen har turistforeningens hytter, har man i de tjekkiske skoger etablerte leirplasser der vandrerne møtes på kveldene. I motsetning til de norske fjell ferdes man aldri fra sivilisasjonen når man «loffer». Man vandrer innom kroen, butikken eller hopper på en buss for å korte ned på traskingen.

Et viktig tema blir hva som er «frihet». Tittelen spiller på Foukals store drøm da han vokste opp bak jernteppet om å komme seg til Amerika og slå gjennom som musiker – til et «fritt» land. Hele loffer-kulturen oppsto i samme periode, kanskje som et undertrykt folks forsøk på å få følelse av nettopp frihet.

olep

Amerika. Regi og manus: Jan Foukal. Tsjekkia 2015. Foto: Jan Baset Stritezsky. Musikk: Johannes Benz. Klipp: Josef Krajbich. Medv.: Barbara Adler, Jan Foukal m.fl. Utleie: Jihlava IDFF/Chechfilms, Tsjekkia. Tjekkisk og engelsk tale, engelske undertekster. DCP, farger, 1 t 14 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.