Film

Those who feel the fire burning

Årets vinner i Film fra sør-festivalen. En uhyggelig aktuell beretning om flyktningekrisen i Europa

Morgan Knibbes beretning om den pågående flyktningekrisen i Europa er uhyggelig dagsaktuell, både i overordnet tematikk og i nærbildene den deler av flyktningers hverdag i en rekke europeiske storbyer. Det er likevel ikke en forventet rett frem dokumentarfilm Knibbe har laget. Heller snakker vi om en kunstferdig mosaikk av både uhyggelige og hjerteskjærende øyeblikk, mot bakgrunn av et anonymisert bybilde. For som Knibbe selv sier, her søkes det å unngå direkte gjenkjennelse av åsted, for dermed å løfte problemstillingen mot en helhet.

Filmen starter da også som noe helt annet enn hva vi forventer av en dokumentarfilm. Vi er til stede i et gjenskapt båtforlis og følger en person til bunns. Mens de siste boblene av luft stiger til overflaten, trenger lysglimt av en ny verden seg frem i havmørket. «Hvor er jeg,» spør en mannstemme, «hva har Du gjort med meg?» Sakte tegner drømmen av Europa seg frem, men neppe paradisets Europa, slik mannsstemmen først undrer på. Kanskje er det heller en helvetesvisjon vi får være med på?

Those Who Feel the Fire Burning er en av dette årets viktigste filmer. Den har mottatt flere priser, inkludert for beste dokumentarfilm (Dok:Sør) under årets Film Fra Sør i Oslo. Da sa juryen om filmen at «den har en relevans og et budskap om hastverk som best kan omtales som smertefullt. Dette er en velgjort og ukonvensjonell film, som overvelder deg med sitt narrativ om flyktningekrisen på europeisk jord.»

Brynjar Bjerkem

Those Who Feel the Fire Burning. Regi, manus og foto: Morgan Knibbe. Nederland/Hellas/Italia 2014. Musikk: Carlos dalla-Fiore og Juho Nurmela. Klipp: Xander Nijsten. Utleie: Baldr Film, Nederland. Arabisk, bengali, gresk, italiensk, tigrigno, wolof og persisk tale, engelske undertekster. DCP, farger, 1 t 14 min.

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.