Film

The naked city, Jules Dasin USA 1948

New York er den egentlige stjernen i The Naked City. Fotograf William H. Daniels vant Oscar for sitt arbeid i filmen, og han løftet egenhendig en politi-thriller til noe mye mørkere og mer fascinerende

New York uten staffasje. I en tid da New York i verdens øyne var den glamorøse metropolen med stor M, skildret The Naked City byen med et registrerende blikk og klare øyne. For som byer flest hadde også New York en mørk side, og selv denne var verdt et kjærlig blikk. Filmen er basert på gate- og krimfotografen Weegee sine bilder, hans arbeider er vel verdt et besøk på nettet, og at filmen yter hans bilder rettferdighet taler til dens store fordel.   Filmens realisme og semi-dokumentariske preg, inkludert fortellerstemmen som insisterer ganske iherdig på ektheten, har blitt malen for en mengde filmer og TV-serier helt opp til våre dager. Å legge ned grunnsteinen for en så velbrukt formel er en større prestasjon enn hva originalskaperne gjerne får kreditt for.

Historien starter enkelt nok, men kompliseres etter hvert. En vakker modell blir funnet død i badekaret i sin egen leilighet med mistanke om selvmord. Det viser seg å være et drap som skal se ut som et selvmord, og drapsetterforskerne Muldoon og Halloran settes på saken. Hvordan kunne en kvinne med liten inntekt ha en så fin leilighet, og hva er det med de dyre smykkene hun eide?

sw

The Naked City. Regi: Jules Dasin. USA 1948. Manus: Albert Maltz og Malvin Wald, etter Martin Walds historie. Foto: William H. Daniels. Musikk: Miklós Rózsa og Frank Skinner. Klipp: Paul Weatherwax. Medv.: Barry Fitzgerald, Howard Duff, Dorothy Hart, Don Taylor, Frank Conroy m.fl. Engelsk tale, utekstet. Digital kopi, s/hv, 1 t 36 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.