Film

The end of the tour - James Ponsoldt USA 2015

En glimrende, underholdende og smart film om møtet mellom Rolling Stone-journalisten David Lipsky og forfatteren David Foster Wallace. Bonus: et herlig tidsriktig soundtrack med band som Pavement, REM, Tindersticks, Pulp og The Magnetic Fields.

To personer møtes og prater sammen i 106 minutter, kan det bli bra film av det? Hvis du liker pratefilmer som Før soloppgang (1995), Min middag med André (1981), Min natt med Maud (1969) – eller Breakfast Club (1985) for den saks skyld, så veit du hvor inspirerende og morsomme slike filmer kan være, når de er bra. Her er en bra en:

The End of the Tour er en glimrende, underholdende og smart film om møtet mellom Rolling Stone-journalisten David Lipsky og forfatteren David Foster Wallace. Foster Wallace er kjent for den smått legendariske romanmursteinen «Infinite Jest» og er en kultskikkelse i nyere amerikansk litteratur – ikke minst etter at han tok selvmord i 2008. Filmen er basert på David Lipskys bok «Although of Course You End Up Becoming Yourself», som består av samtaler som han og Wallace hadde over en femdagersperiode i 1996, i tiden rundt utgivelsen av «Infinte Jest». Lipsky publiserte imidlertid ikke samtalene før etter Wallaces død.

Filmen er tro mot Lipskys bok. Den baserer seg på faktiske samtaler mellom Wallace og Lipsky, heller enn spekulasjoner om hva de kunne ha snakket om. Dette gir filmen både en autentisitet og en nerve som de fleste såkalte «biopics» – biografiske filmer – så sårt mangler. Sånn sett er dette trolig en av de beste biopics på lang tid – selv om det ikke er en biografisk film i vanlig forstand, men heller en situasjonsskildring. Livene til Wallace og Lipsky før og etter deres møte i 1996 forteller denne filmen ingenting om.

I filmen møter vi Lipsky i det han reiser til Wallaces hjem i et snøkledt Illinois for å lage portrettintervjuet for Rolling Stone. Siden blir han med ham på en lanseringsturné for «Infinite Jest» i midtvesten.

Dette utgjør rammen rundt filmen, som altså består av en eneste lang samtale mellom de to. Dette er en lang, innholdsrik og svært engasjerende samtale som berører både små og store spørsmål, fra junkfood til meningen med livet.

The End of the Tour er en smart og sympatisk film om livet og hvordan man skal leve det. Noe, som vi vet, David Foster Wallace ikke klarte å finne ut av selv. Filmen har fått strålende mottakelse og blitt omtalt som «an exhilarating gift» (Rolling Stone) og «a blizzard of heartbreaking insights into loneliness, fame and ambition» (Time Out). I tillegg til glimrende rolletolkninger fra Jason Segel og Jessie Eisenberg i hovedrollene, har filmen et herlig tidsriktig soundtrack med band som Pavement, REM, Tindersticks, Pulp og The Magnetic Fields.

CiO/red.

The End of the Tour. Regi: James Ponsoldt. USA 2015. Manus: Donald Margulies, etter David Lipskys bok «Although Of Course You End Up Becoming Yourself». Foto: Jakob Ihre. Musikk: Danny Elfman. Klipp: Darrin Navarro. Medv.: Jason Segel, Jesse Eisenberg, Anna Chlumsky, Mamue Gummer, Joan Cusack m.fl. Utleie: UIP. Engelsk tale, norske undertekster. DCP, farger, 1 t 46 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.