Film

Maria Brauns ekteskap - Fassbinder 1978

Fassbinder kombinerer en tradisjonell, såpeopera-aktig historie med ironi og skarp samfunnskritikk. Om en kvinneskjebne under og etter krigen, og om Vest-Tysklands "Wirtschaftswunder".

Tyskland, 1943: Maria og Hermann Braun gifter seg etter et kortvarig forhold. Bryllupet blir rammet av et flyangrep og de klarer med et nødskrik å få undertegnet dokumentene. Ikke lenge etter blir Hermann sendt til fronten. De to har bare tilbragt ”en halv dag og en hel natt” sammen, likevel er ekteskapet mer enn en flyktig konsekvens av krigen. Hermann er Marias store kjærlighet. Hun patruljerer jernbanestasjonen med en plakat og bilde av Hermann med håp om nyheter om ektemannen fra andre hjemvendte soldater. Han blir senere rapportert drept, og etter kapitulasjonen innleder Maria et forhold til Bill, en godmodig amerikansk soldat. Bill tar seg av henne, lærer henne engelsk og tilbyr ekteskap. Så dukker Hermann plutselig opp igjen.

Fassbinder har laget et interessant og nesten tragikomisk bilde av en kvinneskjebne i Tyskland rett etter krigen. Både Marias hjem og hennes uskyld gikk tapt i krigen. Hennes suksess kommer parallelt med gjenoppbyggingen av Vest-Tyskland og det tyske ”Wirtschaftswunder”. Historien om Maria Braun er dermed også et bilde på hele det vest-tyske samfunns utvikling. Med Maria Brauns ekteskap har Fassbinder laget en film om hva Vest-Tyskland var blitt til: pengenes og de solgte følelsers republikk.

Maria Brauns ekteskap kan se ut som en historie om kjærlighet som overlever alt, men er snarere en historie om kjærlighet som blir ødelagt av materialisme og forretningsiver. Filmen er dermed et utmerket eksempel på hvordan Fassbinder kombinerte en tradisjonell, såpeopera-aktig historie med ironi og skarp samfunnskritikk.

red./olep
Die Ehe der Maria Braun. Regi: Rainer Werner Fassbinder. Vest-Tyskland 1978. Manus: Rainer Werner Fassbinder, Pea Frölich og Peter Märtesheimer. Foto: Michael Ballhaus. Musikk: Peer Raben. Klipp: Rainer Werner Fassbinder og Juliane Lorenz. Medv.: Hanna Schygulla, Klaus Löwitsch, Ivan Desny, Elisabeth Trissenaar, George Byrd, Hark Bohm m.fl. Utleie: Egen kopi. Tysk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 2 t.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.