Film

Effie Briest - Fassbinder 1974

En filmatisering av klassisk litteraur. Full tittel: Fontanes Effi Briest eller: Mange har en anelse om sine muligheter og behov, men aksepterer likevel det rådende system og støtter det gjennom sin atferd, og slik styrker og bekrefter de det

Effi Briest er en særegen og konsekvent filmatisering av klassisk litteratur. Historien er lagt til en bestemt epoke, men omhandler et universelt tema, slik Fassbinders fullstendige originaltittel uttrykker det: ”Fontane Effi Briest eller: Mange har en anelse om sine muligheter og behov, men aksepterer likevel det rådende system og støtter det gjennom sin atferd, og slik styrker og bekrefter de det.”

Den syttenårige Effi Briest gifter seg, etter pålegg fra foreldrene, med den nesten dobbelt så gamle baron von Innstetten og flytter til Kessin, baronens hjemsted. Ekteskapet mellom den uerfarne, livsglade ungjenta og den korrekte og stive Innstetten er kjærlighetsløst. Selv etter å ha født datteren Annie er Effi ensom ved sin lite forståelsesfulle manns side.

Forfatter Theodor Fontanes er en typisk representant for den tyske realismen, og i sine romaner behandlet han klasse- og ekteskapskonflikter, motsetningen mellom sosiale konvensjoner og individet, så vel som politiske og sosiale spørsmål i sin samtid. «Effi Briest» (1895) hadde vært filmatisert flere ganger tidligere, men ingen fulgte det litterære forelegget så nøye som Fassbinder. Han har overtatt rollen som Fontanes fortellerstemme og har til fulle gjenskapt romanens nærmest ironisk kjølige stil. Tilskueren blir stadig gjort oppmerksom på at dette er litteratur: Filmens forteller leser beskrivende avsnitt ordrett fra romanen, og fortellerens lidenskapsløse og presise beskrivelser sørger også for at tilskueren ikke identifiserer seg med personene.

red./olep

Fontane Effi Briest. Regi: Rainer Werner Fassbinder. Vest-Tyskland 1974. Manus: Rainer Werner Fassbinder, etter en roman av Theodor Fontane. Foto: Jürgen Jürges og Dietrich Lohmann. Musikk: Camille Saint-Saëns. Klipp: Thea Eymèsz. Medv.: Hanna Schygulla, Wolfgang Schenck, Ulli Lommel, Lilo Pempeit, Rainer Werner Fassbinder m.fl. Utleie: NB. Tysk tale, norske undertekster. 35mm, s/hv, 2 t 20 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.