Film

Bolwieser - Fassbinder 1977

Basert på romanen ”Herr Bolwiesers ekteskap” av Oskar Maria Graf, om tysk småborgelighet før nazitiden

Rainer Werner Fassbinder var en av de mest produktive filmskaperne innen The New German Cinema, som hadde sin storhetstid fra midten av 1970-årene til begynnelsen av 1980-årene. Vest-tysk film fra de to første tiårene etter andre verdenskrig hadde blitt beskyldt for eskapisme, og dette tok The New German Cinema et oppgjør med: De fokuserte på samfunnsmessige og politiske tema fra samtidens Tyskland, og var opptatt av nasjonal identitet. Mest kjent er filmene som tok for seg USAs rolle i etterkrigstidens Tyskland og oppgjøret med landets nazistiske fortid.

Bolwieser er basert på romanen ”Herr Bolwiesers ekteskap” av Oskar Maria Graf. Filmen var ment som en oppreisning for den avdøde bayerske forfatteren, som hadde vært undervurdert i sin samtid, og som først på 1970-tallet ble berømt og anerkjent som en av vår tids store kritiske realister.

Fassbinder har lagt filmversjonen tett opptil romanen og gir en detaljert beskrivelse av småborgerskapet i Tyskland før nazitiden. Historien handler om en enkel stasjonsmester, Xaver Bolwieser som er nygift med vakre Hanni, som han forguder. Hanni er en meget utsvevende person og Bolwiesers hverdagslige omsorg fyller ikke alle hennes behov. Hun innleder et forhold til slakteren Merkl uten at det går utover hennes ekteskapelige forpliktelser til Bolwieser. Bolwieser forsøker å overse sin kones mange sidesprang, inntil han en dag ikke holder ut lenger.

red./olep

Bolwieser. Regi: Rainer Werner Fassbinder. Tyskland 1977. Manus: Rainer Werner Fassbinder, etter en roman av Oskar Maria Graf. Foto: Michael Ballhaus. Musikk: Peer Raben. Klipp: Rainer Werner Fassbinder, Juliane Lorenz og Ila von Hasperg. Medv.: Udo Kier, Bernhard Helfrich, Elisabeth Trissenaar, Kurt Raab, Volker Spengler m.fl. Utleie: Egen kopi. Tysk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 52 min

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.