Scenekunst

BIT Teatergarasjen: History History History - Deborah Pearson

Pearsons The Hungarian Film Project er en eksistensielt drevet og sterkt ladet politisk familiehistorie.

Revolusjonen i Ungarn i 1956 var en spontan oppstand mot kommuniststyret i landet. Etter to uker hadde lokale borgerråd overtatt makten hvorpå Sovjet rykket inn og gjeninnsatte partiet. Flere hundre tusen mennesker flyktet, deriblant Deborah Pearsons bestefar, som hadde hovedrollen i en film som skulle ha premiere samme dag som sovjetiske tanks rullet inn i Budapest.


Byens kino hadde vært hovedkvarteret for oppstanden og ble den første bygningen sovjeterne ødela. Filmen er en politisk satire om en mann som ble tatt for å være Ferenc Puskás, datidens mest kjente ungarske fotballspiller, og deretter sendt for å spille for et totalitært søramerikansk regime. Ett år senere ble den vist i en sterkt sensurert versjon. Nå er den tatt opp til full restaurering og nylansering av Det ungarske filminstituttet, med engelske undertekster.

Deborah Pearson har fått tilgang til dette materialet, men vil sette seg selv inn mellom oss og filmen, og selv ta grep om fortiden. Hun vil bearbeide oversettelsen og gjøre det tydelig hvor de skjulte beskjedene ligger, og hva de betydde. The Hungarian film Project er en eksistensielt drevet og sterkt ladet politisk familiehistorie. I en større sammenheng handler den om hvordan vi videreformidler fortiden og hvem som får fortelle historien videre.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.