Film

BIT Teatergarasjen - Tsjekk it out! Two short movies

Visning av kortfilmene VERTEDANCE – LEARNED HELPLESSNESS og 420 PEOPLE – HAMLETOPHELIA

VERTEDANCE – LEARNED HELPLESSNESS (teaser)

A movie adaptation directed by Vojtěch Kopecký and Michal Caban (April 2015)

SITE SPECIFIC PROJECT

In its latest production, VerTeDance abandons its usual home stage at Prague’s Ponec Theatre in order to delve into the underground spaces of the former municipal spa. The project is loosely inspired by Dagmar Šimková’s book We Were There, Too, about her experiences in a communist prison camp in the 1950s. The contradiction between the site’s original purpose and its current state resonates with the fates of people who were tortured and killed for expressing a noble spirit.

VerTeDance has invited an international team of renowned artists to collaborate on this project: movement is being coordinated by Lali Ayguade Farro, a long-term dancer with the famed Akram Khan Company, the music is by Polish composer Rafał Dętkoś, and the performance is directed by Jiří Havelka.

Performers: Veronika Kotlíková, Tereza Ondrová, Martina Hajdyla Lacová, Karolína Hejnová, Robert Nižník, Jaro Ondruš, Petr Opavský, Katarína Ďuricová, Lucia Kašiarová, Jiří Havelka, Lali Ayguade Farro, Rafal Deťkos, Adriana Černá, Tomáš Žižka a studenti

Production: VerTedance o.s. a festival 4+4 dny v pohybu Supported by: MHMP, MKČR, Nadace život umělce, METROSTAV a.s., ALT@RT o.s.

420 PEOPLE – HAMLETOPHELIA (30 min)

The first Czech dance fashion film, directed by Jakub Jahn

A short film directed by Jakub Jahn, featuring 420PEOPLE - Nataša Novotná and Václav Kuneš. Somewhere between a fashion and dance video, Hamletophelia presents a fashion collection of the designer Marcel Holubec, drawing inspiration from Heiner Müller's postmodern drama Hamletmachine. Created by Dance Film Festival, Artn, Cinéaste and 420PEOPLE.

Directed by: JAKUB JAHN, written by: JAKUB JAHN, dramaturgy: JANA NÁVRATOVÁ, costumes: MARCEL W. HOLUBEC (Oděvní kolekce Les Choses de la Vie ...), superviser: OLO KŘÍŽOVÁ, music: MARNOST, sound design: JAN ŠIKL, director of photography: ALAN SOURAL, 1st Assistant Camera: LEOŠ VIJAČKA, edited by: JAKUB JAHN, featuring: MARCEL HOLUBEC, OLO KŘÍŽOVÁ, 420PEOPLE: VÁCLAV KUNEŠ a NATAŠA NOVOTNÁ, voice: DAVID PRACHAŘ. On the Motives of Die Hamletmaschine by HEINER MÜLLER. Czech Translation: JOSEF BALVÍN. English Translation: DENNIS REDMOND. Pictures: TOMÁŠ VLČEK. With thanks to: TRAFAČKA, KES Vratimov, MICHAL MACHULDA, VÁCLAV HEJDUK. Coproducers: Festival tanečních filmů / Dance Film Festival, Artn, o.s., Cinéaste, 420PEOPLE. 

Tsjekk it out - tre dager med tsjekkisk dans og teater i Bergen, 12.-14. november

BIT Teatergarasjen i Bergen har sammen med den internasjonale scenekunstfestivalen 4+4 Days in Motion (CZ), skapt et felles prosjekt som handler om fremvisning og utveksling av scenekunst mellom Norge og Tsjekkia. Platformene for dette prosjektet er minifestivalene Norway Artway i Praha og Tsjekk it out i Bergen.

Norway Artway ble arrangert 3.-9. oktober i 2015, med de norske kunstnerene og kompaniene Spreafico/Eckly, Kristin Ryg Helgebostad, Mette Edvardsen, Amund Sjølie Sveen og Ingri Fiksdal på programmet 

I november 2015 inviterer BIT Teatergarasjen bergenspublikummet til et møte med tsjekkisk scenekunst på USF Verftet. Og i festivalnavnet ligger den tydelige oppfordringen. Kom! Tsjekk it out! 

PROGRAM HER | #tsjekkitout

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.