Film

Arven - Breien 1979

Rederi ramponeres av griske gribber

En ung og barnløs forretningsmann dør, og den nærmeste familien er spent i forkant av arveoppgjøret. Ryktene forteller at alt er blitt etterlatt til Landsforeningen mot Kreft, men lettelsen brer seg i familien når testamentet leses opp. De skal likevel arve, men på én betingelse: Forretningen – et lite skipsrederi – skal drives videre av en samlet familie. Hvis ikke, faller arven bort. Slekten samles i avdødes hus for å fordele innbo og løsøre. Alt foregår i ordnede former, men snart tar griskheten overhånd. Familiebåndene forvitrer, gamle arr blottlegges og tause konflikter legges åpne. Hvem er det egentlig som har skapt verdiene de alle slåss om? Og hvem fortjener å arve dem?

Arven vant den økumeniske prisen i Cannes og «hevder seg milelangt over den elendighet av spillefilmer vi er vant til å lide oss gjennom,» ifølge Morgenbladets Bjørn Brøymer. Filmen er en krass kritikk av middelklassens overfladiskhet og dobbeltmoral, og er overbevisende i sine miljø- og samfunnsskildringer.

Anja Breien er en av våre mest internasjonalt kjente regissører. Hun gikk ut av den franske filmskolen Institut des Hautes Etudes Cinématographiques de Paris i 1964, og var eneste kvinne blant nitten mannlige medstudenter, blant dem Théo Angelopoulos og Jean-Jaques Annaud. Breien har i løpet av sin produktive karriere vågalt vekslet mellom ulike sjangrer, fiksjon og dokumentar, spillefilm og kortfilm. Et markant samfunnsmessig engasjement preger alle hennes produksjoner.

olep/red.

Arven. Regi: Anja Breien. Norge 1979. Manus: Anja Breien, Oddvar Bull Tuhus og Lasse Glomm. Foto: Erling Thurmann-Andersen. Klipp: Henning Carlsen. Medv.: Espen Skjønberg, Anita Björk, Hege Juve, Jan Hårstad, Svein Sturla Hungnes, Jack Fjeldstad, Mona Hofland m.fl. Utleie: NB. Norsk tale, utekstet. DCP, farger, 1 t 25 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.