Film

Krigen i Norge på film: 5 år, som vi så dem

Motstandsfolkenes egne bilder i en dokumentarfilm om Norges og nordmenns innsats utenfor Norge i 1940-1945.

Cinemateket USF
Tirsdag 14. april kl. 19.00
Onsdag 22. april kl. 21.00
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 50 medlemmer
Medlemsskap kr 100

Det tok ikke lang tid etter frigjøringen før en rekke norske dokumentarfilmer som hadde krigstiden som motiv ble lansert. Disse filmene kunne by på unike filmbilder fra mange norske fotografer som var i aktivitet under krigen, med reportasjer fra Storbritannia, USA, hjemlandet eller fra handelsflåtens innsats. Allerede julen 1945 hadde den første filmen premiere, og i årene som fulgte ble det laget mange lengre dokumentarfilmer.

5 år – som vi så dem er en dokumentarfilm om Norges og nordmenns innsats utenfor Norge i 1940-1945. Etter en introduksjon av daværende Kronprins Olav begynner filmen med bilder fra tyskernes invasjon i Norge, før den grundig presenterer hvordan arbeidet med å befri landet ble drevet i utlendighet.

Filmen har en kronologisk oppbygging der den følger krigens hendelser rimelig slavisk. Den begynner med bilder fra Skottland, der den norske brigaden settes opp. Deretter presenterer den tidlig norsk tilstedeværelse med skitropper på Island og meteorologer og soldater plassert på Jan Mayen. Så reiser man over dammen og til flyvåpenet i Little Norway i USA. Siste del av filmen viser blant annet bilder fra den store norske invasjonsmanøveren i Skottland, før vi ser norske commandos i trening og faktiske aksjoner. Det hele avsluttes med frigjøringen og kongens hjemkomst.

olepTilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.