Film

SAMSARA

25 land og 5 kontinenter - en hypnotisk rundreise på kloden vår

Cinemateket USF
Torsdag 29. januar kl. 19.00
Søndag 1. februar kl. 13.00
Torsdag 5. februar kl. 21.15
Billetter seldes ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 50 medlemmer
Medlemsskap kr 100

Fire år, 25 land, fem kontinenter: Samsara er regissør og filmfotograf Ron Frickes oppfølger til 70mm klassikeren Baraka, og igjen blir vi tatt med på en hypnotisk rundreise på kloden vår. Med sanskritbegrepet samsara – livets sirkel; fødsel, liv, død og reinkarnasjon – som utgangspunkt og ledesnor, har Fricke og teamet hans igjen filmet i verdens mange hjørner og avkroker, men i motsetning til i Baraka er det i større grad menneskene selv, snarere enn geografiske og arkitektoniske undere, som står i fokus denne gangen.

Det vakre, det grusomme, det underfundige, det urettferdige – alt er representert her, i en meditativ collage av bilder og musikk som aldri er mindre enn fantastisk og medrivende. Det hele presentert uten noen fortellerstemme eller andre replikker.

Filmen er skutt med tre klassiske 70mm kamera som benytter analog 65mm filmnegativ. Foruten to «klassiske» kamera fra Panavision ble også et eget time-lapse-kamera Fricke selv har laget benyttet. Kameranegativene ble så digitalt scannet, og klipp og ferdiggstillelse har blitt gjort digitalt før det hele blir presentert på en 4K DCP. Magidson beskriver prosessen slik; «We’re doing a combination of what we think is the best of both technologies, the best way to image capture and then the best way to output. Once we get into the digital environment, we’re able to refine the imagery, we’re able to save shots that we’d have to otherwise trash really for various reasons.»

Samsara er, som Baraka før den, en film som virkelig først kommer til sin rett i stort format. Vi viser filmen fra en førsteklasses 4K-kopi, og presentert på vår Sony 4K digital projektor blir det en ultimat kinoopplevelse.

Cinematekene i Norge/red.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.