Film

FILM: DET BRENNER I NATT - ARNE SKOUEN

Hitchcock på norsk. Claes Gill i storform som korrekturleseren som er pyroman

Vises
Tirsdag 5. november kl. 21.00
Onsdag 6. november kl. 19.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning.

Tim lever tilsynelatende et velordnet liv og arbeider som korrekturleser i en av Oslos dagsaviser. Men han har en adskillig mørkere side, han er pyroman. Dette er en tilbøyelighet han selv ikke makter å kontrollere og som gjør ham til sin egen fiende.

Filmens alvorlige tema vakte til dels sterke reaksjoner blant det norske publikummet på 1950-tallet, og var også opphav til diskusjoner i aviser og tidsskrifter. Debatten dreide seg ikke bare om psykiske avvik og muligheten for helbredelse, men en fikk også diskusjonen om hvorvidt en slik film kunne virke som en skole for pyromane.

Tim spilles av Claes Gill. Han hadde på forhånd sagt seg villig til å påta seg rollen dersom Skouen klarte å skape en meget detaljrik og klar regi, samtidig som karakterens konturer tydelig ble tegnet. Til gjengjeld skulle Gill yte hele sin personlighet. De to hadde truffet hverandre allerede på 1930-tallet, da Gill var uteligger og livnærte seg med strøjobber som korrekturleser i Dagbladet hvor Skouen jobbet som journalist. På 1950-tallet hadde Gill avsluttet sin poetiske karriere og var skuespiller og teatersjef. Han gjorde også tre strålende filmroller, alle med Skouen som regissør. Reidar Lunde skrev i Aftenposten etter premieren: ”En slik skikkelse som Claes Gills korrekturleser har vel aldri vært skapt før i norsk film. Sterk i de voldsomme utbruddene, myk i den barnslige gleden, fin i den vare forelskelsen. Uhyggelig når han sniker seg fra hus til hus for å finne en port som er åpen …”

olep/red.
Regi og manus: Arne Skouen. Norge 1955. Foto: Finn Bergan. Musikk: Gunnar Sønstevold. Medv.: Claes Gill, Harald Heide Steen, Elisabeth Bang m.fl. Utleie: NFI. Norsk tale, utekstet. DCP, s/hv, 1 t 36 min.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.