Film

FILM: Øst for Eden - James Deans første store rolle

“You have no repentance! You’re bad! Through and through, bad!” Filmen er basert på John Steinbecks populære roman med samme navn.

Vises
søndag 22. september kl. 21.00
søndag 29. september kl. 13.00

Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning.

Øst for Eden er formet etter den bibelske historien om Kain og Abel, og tittelen er hentet fra 1. Mosebok. Filmens handling foregår på Monterey-halvøya der forfatteren selv vokste opp. Regissør Elia Kazan klarer godt å overføre fortellingens storslagenhet til film, og skaper et levende bilde av Californias vestkyst i tiden rett før første verdenskrig.

James Dean spiller Cal, den yngste av to sønner og familiens sorte får. Hans far er en dominerende og bibeltro mann, som ønsker at Cal skal være mer som sin bror, Aron. Selv om Cal forsøker så godt han kan, klarer han ikke å få sin fars oppmerksomhet og kjærlighet. Når Cal begynner å rote i familiens fortid finner han ut at moren, som han har blitt fortalt var død, er i full vigør og driver byens bordell. Nå har Cal et middel for å rokke ved maktbalansen i familien.

Kazan er kjent for å bringe fram det beste i sine skuespillere. I Øst for eden lar han konflikten mellom far og sønn understrekes av skuespillerstilene. Raymond Massey gir med sin klassiske fremtoning rollen som patriarken Adam stoisk pundus, i motsetning til James Deans method-acting preget av improvisasjon og realisme, som understreker Cals opprørskhet mot arvesynden han er belastet med. Filmens eneste Oscar gikk til Jo Van Fleet for hennes opptreden som Cals mamma.

Filmen var Kazans første i farger. Den ble skutt i WarnerColor, studioets egen variant av Eastman Color-prosessen, noe som gir svært mettede, skarpe farger. Dette vises godt, for eksempel i huden, som har en dyp, nærmest overmoden fargetone. Filmen ble dessuten skutt i det da nye formatet CinemaScope, og er en av relativt få filmer skutt i breddeformatet 2.55:1. Kazan og fotograf Ted McCord var svært bevisst på hvordan lerretets bredde kunne utnyttes. I noen av scenene skråstilles bildet for å underbygge den dramatiske effekten.

Øst for eden var James Deans første store filmrolle og begynnelsen på hans raske vei til berømmelse som filmstjerne og sex-ikon. Selv om James Dean først og fremt huskes for sine roller i Rotløs ungdom og Giganten, er denne filmen verdt å se både for Kazans stilfulle visualisering av Steinbeck og ikke minst for James Deans sørgmodige blå øyne.
olep/red.

East of Eden. Regi: Elia Kazan. USA 1955. Manus: Paul Osborny. Foto: Ted McCord. Musikk: Leonard Rosenman. Medv.: James Dean, Raymond Massey, Julie Harris, Richard Davalos, Jo Van Fleet m.fl. Utleie: NB. Engelsk tale, norske undertekster. 35 mm, farger, 1 t 55 min.

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.