Film

Film: Hemmelig valg - scener fra en iransk valgdag

I løpet av valgdagen blir vi presentert for konfliktene det iranske samfunnet står overfor – kampen mellom det moderne og det tradisjonelle.

Vises tirsdag 27. august kl. 21.00 // onsdag 28. august kl. 19.00

Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100

Billettsalg ved inngangen like før visning.

Hemmelig valg er en lavmælt og lyrisk film. Den dveler seg framover, i løpet av en dag, valgdagen, blir vi presentert for konfliktene det iranske samfunnet står overfor – kampen mellom det moderne og det tradisjonelle. Stedet er en øy, utenfor allfarvei. Valgbyråkraten som ankommer med morgenbåten har en selvsikker og selvfølgelig energi og et mål for dagen – alle må stemme.

Det at byråkraten er en kvinne er det første sjokket for soldaten som skal følge henne rundt på øya. Han nekter å tro at myndighetene har sendt en kvinne. Det aparte paret, den myndige byråkraten og den saktmodige soldaten drar likevel avsted. Men selv ikke kartet passer til øya der de færreste noengang har stemt, ikke skjønner hvorfor, og langt mindre vet noe om listen av kandidater de skal krysse av på. Vi møter Iran på sitt mest tradisjonelle, der demokrati er et navn som ingen har hørt om. Det er uansett Gud, landsbyhøvdingen eller tradisjonene som rår. Likevel møter vi også den iranske landsbybefolkningens frihetssans.

Hemmelig valg er både søt og bitende. Den omhandler konflikten mellom individet som tror det kan forandre samfunnet, og om det som tror at skjebnen uansett rår – og har funnet seg i det. Men kommunikasjonen som oppstår mellom de to unge menneskene fører likevel til at de nærmer seg hverandre. Filmen er morsom i alle sine absurde møter, men har en skarp politisk brodd til et samfunn der det frie valg stort sett bare finnes i ordet. Den er en ironisk spekulasjon rundt demokrati – om hvordan det kan innføres i et samfunn som ikke er vant til det – uten å ødelegge det.

Åsne Seierstad/Arthaus

Secret Ballot / Raye makhfi. Regi og manus: Babak Payami. Iran/Italia 2001. Foto: Farzad Jodat. Musikk: Michael Galasso. Medv.: Nassim Abdi, Cyrus Abidi, Youssef Habashi, Farrokh Shojaii, Gholbahar Janghali m.fl. Utleie: Arthaus. 35mm, farger, 1 t 40 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.