Film

FILM: Margaret, USA 2011, med Anna Paquin og Matt Damon

En oppsiktsvekkende film. The New York Times skriver blant annet at "i år og tiår fremover vil den bli husket som en av årets, til og med tiårets, filmatiske undere".

 
Margaret er et komplekst eksistensielt drama om å vokse opp, med Anna Paquin i en fabelaktig hovedrolle, og en mengde større og mindre filmstjerner i mindre roller.

Mange kritikere har utropt den til en moderne klassiker og årets beste amerikanske film, mens andre har kalt den et forpurret mesterverk. The New York Times, som faktisk har kalt den begge deler, skriver blant annet at "i år og tiår fremover vil den bli husket som en av årets, til og med tiårets, filmatiske undre."

At Margaret i det hele tatt til slutt så dagens lys synes i ettertid nesten som et under i seg selv. Produksjonsprosessen var turbulent, med nesten fem års etterarbeid, uenighet om final cut og flere rettssaker. På et tidspunkt var også Martin Scorsese og hans faste klipper Thelma Schoonmaker, som hadde sett regissør Lonergans råklipp og blitt overbegeistret, inne og gjorde en ny klipp som skulle blidgjøre produsentene.

Etter en ytterst beskjeden lansering i to kinosaler startet en journalist i Slant Magazine en suksessrik nettkampanje for å få satt filmen opp på kino i flere byer. Dette skjedde, men uten noe mer markedsføring hadde ikke filmen en sjanse.

Anna Paquin spiller New York-tenåringen Lisa Cohen - som tenåringer flest en motsetningsfylt jente. En dag distraherer hun en bussjåfør og blir indirekte skyld i en trafikkulykke der en kvinne omkommer. Overlesset med skyld, frustrert over egen tilkortkommenhet og med aggressive krav til de kompromissvillige voksne som omgir henne, kjemper hun for å finne sin vei inn i voksenlivet.

Og hvem er så Margaret? Hun er jenten i 1800-talls-poeten Gerard Manley Hopkins dikt "Spring and Fall: to a Young Child", et dikt som er innvevd i filmen på flere måter, og som i likhet med filmen i stor grad handler om tap av uskyld og dødens uunngåelighet.

Dramatiker og filmregissør Kenneth Lonergan sier om filmen: "Den skal være et slags tenåringsepos - en dokumentarisk urban opera bygd over dagliglivets detaljer, frustrasjoner og stengsler, alt som gjør livet så utfordrende, morsomt og smertefullt. Den er et nært blikk på en jente som lærer at du ikke kan få verden til å gjøre det du ønsker, for det finnes millioner andre som prøver det samme. Og når din unge idealisme kommer til kort, er det eneste du har, din egen menneskelighet og evne til kjærlighet."

Cinemateket USF viser Margaret spredt ut over hele april og mai.

sw/red.

Billetter
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Medlemsskap kr 100

Billetter selges ved inngangen like før visning.


 

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.