Film

Film: The Searchers, regi john Ford 1956

Vaskeekte western med John Wayne - på sjuendeplass i BFIs kåring av tidenes beste filmer

The Searchers. Regi: John Ford, USA, 1956. Manus: Frank s. Nugent, etter en roman av Alan Le May. Foto: Winton C. Hoch. Musikk: Max Steiner. Medv: John Wayne, Jeffrey Hunter, Vera Miles, Natalie Wood, Dorothy Jordan, Ward Bond m.fl. Engelsk tale, utekstet. Digital kopi, farger, 1 t 59 min.

The Searchers
I The Searchers berømte åpningssekvens får vi først øye på de unike fjellformasjoner i Monument Valley gjennom en dør som åpnes. Langt borte skimtes en skikkelse som kommer mot oss. Det er Ethan Edwards – spilt av John Wayne - som tre år etter borgerkrigen vender tilbake til brorens ranch. Kort etter Ethans ankomst kommer kaptein Clayton til ranchen for å verve frivillige til å ta opp jakten på noen indianere som har stjålet kveg fra en av naboranchene. Ethan melder seg i brorens sted. Et stykke fra ranchen finner de kveget slaktet og skjønner at de har blitt narret i en felle. De drar i all hast tilbake, finner ranchen nedbrent og alle, bortsett fra familiens to døtre, døde. Ethan drar på ny ut etter indianerne, men denne gang for å finne de to pikene.

The Searchers er en western der karakterenes utvikling er viktigere enn plottet. Det er dette som gjør filmen til et nærmest humanistisk filmdikt. Ford er i The Searchers svært puritansk i bruken av filmatiske virkemidler. Det benyttes nesten utelukkende et stillestående, objektivt registrerende kamera - ingen halsbrekkende kamerakjøringer eller zooming.

Alt betydningsbærende skjer innenfor billedutsnittet. Til tross for, eller kanskje på grunn av, denne puritanisme besitter filmen en storartet kunstnerisk subtilitet. Kanskje er dette John Fords mest fullendte film. Det sier ikke så lite om en film fra filmskaperen som over en periode på 60 år regisserte mer enn 50 spillefilmer og som har mottatt flere Oscar-statuetter enn noen annen filmskaper.

The Searchers tok sjuendeplassen i BFIs kåring av tidenes beste filmer.

olep

Billetter
kr 80 ordinær
kr 40 medlem
medlemsskap kr 100

Billetter selges ved inngangen like før visningTilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.