Film

FILM: PROFONDO ROSSO - SKREKKBORDERLINE MELLOM KUNST OG TRASH, 1975

Profondo rosso. Regi: Dario Argento, Italia, 1975. Manus: Dario Argento og Bernardino Zapponi. Foto: Luigi Kuveiller. Musikk: Giorgio Gaslini og Goblin. Medv: David Hemmings, Daria Nicolodi, Gabriele Lavia, Macha Méril, Eros Pagni m.fl. Italiensk tale, engelske undertekster. Digital video, farger, 2 t 6 min.

Profondo rosso
Dario Argentos Profondo rosso er digitalt restaurert, og endelig kan vi vise denne klassikeren på kino i Bergen. For dette er en helt usedvanlig stilren skrekkfilm som er så mettet med uhyggelig stemning at den nesten definerer hele undersjangeren av psykologisk skrekk. Profondo rosso er muligens den beste giallo-filmen som er laget, og Dario Argento, som ellers gjerne forbindes med mer blodige filmer som Suspiria (1977) og Inferno (1980), har her tatt alle de mest stemningsmettede grepene han besitter og puttet dem i én film.

David Hemmings gjør her en lignende rolle som han gjorde i Antonionis Blow-Up (1965), en film det for øvrig refereres til flere ganger i Profondo rosso: Han blir vitne til et mord, og han tror han sitter på informasjon som er vesentlig for mordet selv om han ikke vet hva denne informasjonen er ennå. Men der slutter også likheten, for Argento har helt andre planer for Hemmings enn hva Antonioni hadde. I form av en jazzpianist går Hemmings fra å være et vitne til å bli innblandet til å bli jaktet på, og sammen med en reporter setter de seg fore å finne ut av mysteriet.

Det er ingen tvil, Profondo rosso er giallo, og som mange andre giallo-filmer er den borderline mellom kunst og trash. Men alle filmer som inneholder en skummel synsk dame, en halskjedeforskyldt halshogging og filmmusikk av progrockbandet Goblin er verdt et besøk. Og det Profondo rosso mangler i logisk plotstruktur tar den mer enn igjen på ren uhyggestemning.

red.

Billetter selges ved inngangen like før visning

Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Kr 100 medlemsskap i Cinemateket/Bergen FilmklubbTilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.