Film

FILM: MARNIE - ALFRED HITCHCOCKS SISTE MESTERVERK, 1964

Marnie. Regi: Alfred Hitchcock, USA, 1964. Manus: Jay Presson Allen, etter en roman av Winston Graham. Foto: Robert Burke. Musikk: Bernhard Herrmann. Medv: Hedren, Sean Connery, Diane Baker, Martin Gabel, Louise Latham m.fl. Engelsk tale, utekstet. DCP, farger, 2 t 10 min.

Marnie
Alfred Hitchcock lagde fire filmer etter Marnie. Likevel står den på mange måter igjen som et endelig testamente for hans enestående bidrag til filmhistorien. Ingen av hans neste filmer når opp til mesterverkene fra 1950-tallet og frem til Marnie. Mye av årsaken er nok at dette ble siste gang han arbeidet sammen med komponisten Bernhard Herrmann, fotografen Robert Burks og klipperen George Tomasini - alle medarbeidere i viktige nøkkelposisjoner for Hitchcock, og sterke bidragsytere til at han kunne skape sine mesterverk.

Selv om mottagelsen i 1964 var nokså lunken, står Marnie i ettertid frem som en undervurdert perle. Kleptomane Marnie blir tatt på fersken da hun stjeler på sin nye arbeidsplass. Hun får ikke sparken, i stedet blir hun tvunget til å gifte seg med sjefen, som ikke kan motstå denne vakre, men åpenbart dypt forstyrrede unge kvinnen. Fargen rødt ser spesielt ut til å trigge en nærmest paralyserende angst hos henne.

Seksualitet, vold, dominans og fortrengning - alle kjente Hitchcockingredienser - finnes her, i et ekstremt kontrollert narrativ med nesten sadistiske undertoner.

Hege Jaer/CiO/red.

Billetter selges ved inngangen like før visning

Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Kr 100 medlemsskap i Cinemateket/Bergen Filmklubb

 

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.