Film

FILM: SHAFT, USA 1971

Shaft. Regi: Gordon Parks, USA, 1971. Manus: Ernest Tidyman, etter egen novelle. Foto: Urs Fuller. Musikk: Isaac Hayes. Medv: Richard Roundtree, Moses Gunn, Charles Cioffi, Christopher St. John m.fl. Engelsk tale, utekstet. Digital kopi, farger, 1 t 40 min.

Shaft
Fra høyt oppe i byen finner kamera en mann som kommer opp fra undergrunnen; på lydsporet tunge high hats og effektboksgitar. Mannen går bestemt ut i gaten mellom bilene før han viser fingeren til en drosjesjåfør som nesten kjører ham ned: "Up yours!" Isaac Hayes begynner å synge: "Who's the black private dick that's a sex machine to all the chicks? SHAFT! Damn right."

Shafts generelle kulhet, Isaac Hayes' sensuelle musikktema og det faktum at blaxploitation-sjangeren ble gjort nærmest mainstream gjennom filmens suksess, har for lengst sikret Shaft status som ikon. Dermed motsetter den seg også på en måte enhver kritikk. Likevel, når man ser den i dag slår det en at dette er en ganske vellaget film. Ikke bare har den en helt fenomenal musikk, bøtter med tidstypisk dialog og en Richard Roundtree som skapt for tittelrollen, den har også en skitten røffhet som ikke synes å være et resultat av billig produksjon, men mer en bevisst holdning fra filmskaperne. Om noe mangler i Shaft, så er det en sterk historie. I beste hardkokt privatdetektiv-stil er den en noe grumsete fortelling.

Privatdetektiven Shaft blir kontaktet av et kriminelt overhode i Harlem hvis datter har blitt kidnappet. I undersøkelsen som følger kommer Shaft over to rivaliserende bander. En svart mobb vokser frem i Harlem, men den hvite mafiaen vil ta territoriet tilbake, noe som gir Shaft nok av muligheter til å skinne både som actionhelt og elsker.

sw

Billetter selges ved inngangen før visning.
Ordinær kr 80
Medlemspris kr 40
Medlemsskap i Cinemateket og Filmklubben kr 100Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.