Film

FILM: M*A*S*H - REGISSØR ROBERT ALTMANS GJENNOMBRUDD, USA 1970

M*A*S*H. Regi: Robert Altman, USA, 1970. Manus: Ring Lardner Jr. Foto: Harold E. Stine. Musikk: Johnny Mandel. Medv: Donald Sutherland, Elliot Gould, Tom Skerritt, Sally Kellerman, Robert Duvall m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 56 min.

M*A*S*H
Robert Altman fikk sitt store gjennombrudd med M*A*S*H i 1970. Filmen ble raskt spilt inn på et beskjedent budsjett, og ble uhyre populær både blant kritikerne og publikum. Den vant Oscar for beste manus og ble nominert for beste film og beste regi, samt at den vant gullpalmen i Cannes. Altman, som var 45 år gammel da han laget M*A*S*H, ble over natten en attraktiv regissør i Hollywood. Filmen inspirerte også en tv-serie med samme navn (1972-83).

Handlingen er lagt til et amerikansk feltsykehus under Koreakrigen på 1950-tallet. Filmen kom på markedet da motstanden mot USAs krigføring i Vietnam var på sitt høyeste, og ble av publikum oppfattet som en protest mot Vietnam-krigen. Med sin satire over meningsløs krig, inkompetente autoriteter, religiøs dobbeltmoral og seksuelt hykleri ble M*A*S*H et ideologisk symbol, en film som 68-generasjonen definerte seg selv og sin motkultur ut fra.

At legene behandler en såret soldat for at han igjen skal kunne utsette seg selv og andre for skade og død, er en selvmotsigelse. Mannskapet på feltsykehuset reagerer på den meningsløse nedslaktingen og den militære logikk ved å sette hverandre i en rekke komiske situasjoner. Filmen er fylt med galskap og en rekke visuelle gags der ingenting er hellig, ikke engang blodet til de sårede helter.

kaja/red.

Billetter selges ved inngangen før visning.
Ordinær kr 80
Medlemspris kr 40
Medlemsskap i Cinemateket og Filmklubben kr 100


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.