Film

FILM: KON-TIKI, THOR HEYERDAHLS ORIGINALE DOKUMENTAR FRA 1950

Kon-Tiki. Regi: Thor Heyerdahl, Norge, 1950. Manus: Thor Heyerdahl. Foto: Knut Haugland, Erik Hesselberg m.fl. Musikk: Sune Waldimir. Medv: Thor Heyerdahl, Herman Watzinger, Erik Hesselberg, Knut Haugland m.fl. Norsk tale, utekstet. DCP, s/hv, 1 t 15 min.

Kon-Tiki
Kon-Tiki-ekspedisjonen startet i 1947, da Heyerdahl og fem kamerater la ut fra Peru på en flåte lagd av balsatre. Målet var å bevise at det hadde vært mulig for folk i Sør-Amerika å nå øyene i Stillehavet ved hjelp av enkle farkoster. Etter å ha tilbakelagt ca. 8.000 km på åpent hav nådde de stillehavsøyen Rarioa, en ferd som tok 101 døgn. Flåten er en rekonstruksjon av inka-indianernes flåter, slik Heyerdahl tolket dem. Navnet Kon-Tiki er hentet fra det gamle navnet til inkaenes solgud.

Heyerdahl har sagt følgende om filmen Kon-Tiki: "Dette er en autentisk film om ekspedisjonen. Vi valgte å vise filmen slik vi selv har tatt den, med smalfilmkamera under selve ferdens forløp. Resultatet står i forhold til de problemene en amatørfotograf har på en rullende flåte ute på verdenshavet. Det vi viser er virkelighet."

Man ser ikke Kon-Tiki på grunn av dens fremragende tekniske kvalitet, men på grunn av det spektakulære innholdet. Filmen vant som eneste norske film noensinne Oscar for beste dokumentar, og har gått sine seiersrunder verden over. Det er også skrevet bok om ekspedisjonen som er oversatt til over 70 språk og solgt i over 20 millioner eksemplarer. I august kommer spillefilmen basert på Kon-Tiki-ekspedisjonen på norske kinoer, en storproduksjon under samme navn, med Pål Sverre Valheim Hagen i rollen som Thor Heyerdahl.

kaja/red.

Billetter selges ved inngangen før visning.
Ordinær kr 80
Medlemspris kr 40
Medlemsskap i Cinemateket og Filmklubben kr 100

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.