Film

FILM: ASKE OG DIAMANTER - EN VESENTLIG FILM FRA POLENS KUNSTFILM-ÆRA PÅ 50-TALLET

Popiol y diament. Regi: Andrzej Wajda, Polen, 1958. Manus: Andrzej Wajda, etter Jerzy Andrzejewskis roman. Foto: Jerzy Wójcik. Musikk: Jan Krenz og Michal Kletros Oginski. Medv: Zbigniew Cybulski, Ewa Krzyzanowska, Adam Pawlikowski, Bogumil Kobiela m.fl. Polsk tale, engelske undertekster. DCP, s/hv, 1 t 46 min.

Aske og diamanter
Mot slutten av 1950-tallet, før den franske nye bølgen kom skyllende inn, var det polsk film som sto for kunstfilmen. Aske og diamanter er blant de fineste av de polske produksjonene fra denne tiden, og har blitt stående som et symbol på datidens nye generasjon øst-europeiske artister og intellektuelle.

Andrzej Wajda er den fremste representanten for den nye generasjonen av filmskapere som plasserte Polen på filmens verdenskart fra 1950-tallet og utover. Med krigen som et stort, dystert spøkelse i ryggen og utfordringene i den polske hverdagen etter krigen på dagsorden, lagde han en lang rekke kunstnerisk fullendte, personlige filmer med en sterk sosial bevissthet.

Aske og diamanter utspiller seg i en liten landsby i Polen i mai 1945. Nazistene er i ferd med å kapitulere, men krigen er ikke helt slutt ennå. Ved en kirke venter Andrzej, lederen av en partisan-gruppe, sammen med sin yngre kollega Maciek på bilen til en kommunistisk partisekretær de har ordre om å drepe. Bilen kommer, og de to åpner ild. Når de kikker inn i den sønderskutte bilen viser det seg at det ikke var partisekretæren som kom kjørende. Det er to uskyldige arbeidere som har blitt skutt ned og drept. Denne fullstendig unødvendige blodsutgytelsen sår et frø av tvil i Macieks sinn. Han innser at han er lei av å drepe.

red./kaja

Billetter selges ved inngangen før visning.
Ordinær kr 80
Medlemspris kr 40
Medlemsskap i Cinemateket og Filmklubben kr 100

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.