Film

FILM: IT IS ALWAY FAIR WEATHER, MED GENE KELLY, DOLORES DEAN M.FL. 1955

It's Always Fair Weather. Regi: Stanley Donen og Gene Kelly, USA, 1955. Manus: Betty Comden og Adolph Green. Foto: Robert J. Bronner. Musikk: André Previn. Medv: Gene Kelly, Dan Dailey, Michael Kidd, Cyd Charisse, Dolores Gray m.fl. Engelsk tale, franske undertekster. 35mm, farger, 1 t 41 min.

It's Always Fair Weather
Danser, skuespiller, sanger, filmregissør, produsent og koreograf - Gene Kelly var alt dette og mer. Fra midten av 1940-tallet og nærmere 15 år fremover var han den drivende kraften i Hollywoods musikaler, og hans eksepsjonelle og eksplosive dansestil forandret musikalen for alltid. 23. august er det 100 år siden han ble født, og vi feirer dette med en av hans beste filmer, den svært fornøyelige It's Always Fair Weather.

Det som skiller It's Always Fair Weather fra nesten alle andre Hollywood-musikaler er den bittersøte tonen i historien. Vi har alle hatt vennskap vi aldri trodde ville ende, før vi noen år senere skjønner at vi ikke hadde så mye til felles likevel. I denne historien er det tre kamerater fra militæret som vel hjemme fra fronten tror vennskapet de har knyttet vil vare for alltid. Tim, bartenderen ved deres nye stamsted, tror det motsatte. For å vise at han tar feil og at ingenting kommer til å endre seg mellom dem, avtaler de tre å møtes samme sted om ti år. Og har du sett, i 1955 kommer tre menn inn døren på Tims bar, og ingen av dem synes å ha noe særlig til felles lenger.

It's Always Fair Weather ble laget mot slutten av Hollywood-musikalens gullæra. Det var en tid da sjangerens beste regissører, stjerner og koreografer med letthet leverte visuell poesi det ene øyeblikket og sosial satire det andre. Poesien er det blant annet Gene Kelly som står for, der han danser med et søppelspann-lokk på den ene foten (hørte vi noen si STOMP?), eller i midten av en tredelt split-screen og ikke minst der han gjør et helt utrolig nummer på rulleskøter. Han utviser en slik kroppslig kontroll i dette nummeret, hvor han ruller, hopper og stepper på skøytene, at det er vanskelig å skjønne hvordan det i det hele tatt er mulig å gjøre uten spesialeffekter. I den sosiale satiren er det TV-mediet som får gjennomgå. Den ironiske smartheten i denne satiren er en av de faktorene som løfter filmen og gir den et ganske moderne preg. Den andre faktoren er stemningen av sorgfull etterkrigs-skuffelse som preger fortellingen, der de tre mennene som åpnet filmen med å danse sammen, bruker resten av filmen på å danse alene.

It's Always Fair Weather er smart, livlig og modig. Skal du se én Gene Kelly-musikal i ditt liv, ser du Singin' in the Rain (1952). Skal du se to - og det bør du - ser du også It's Always Fair Weather.

sw

Billetter selges ved inngangen før filmen starter.
Kr 40 medlemmer
Kr 80 ordinær
Medlemsskap kan kjøpes for kr 100


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.