Film

FILM: CLASH BY NIGHT, 1952 - MED MARILYN MONROE

Clash by Night. Regi: Fritz Lang, USA, 1952. Manus: Alfred Hayes, etter et skuespill av Clifford Odets. Foto: Nicholas Musuraca. Musikk: Roy Webb. Medv: Barbara Stanwyck, Paul Douglas, Robert Ryan, Marilyn Monroe, Keith Andes m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, s/hv, 1 t 45 min.

Clash by Night
Mae Doyle er en ugift dame i tredveårene. Etter ti år på vestkysten vender hun tilbake til hjembyen sin, den lille fiskerbyen Monterey, California. Hun flytter inn hos broren sin Joe, og innleder raskt et forhold til den upolerte fiskeren Jerry D’Amato. Han introduserer henne for kinomaskinisten Earl Pfeiffer. Hun misliker Earl sterkt, men det er åpenbart at de tiltrekkes hverandre.

Vi møter Monroe i rollen som Peggy, Joes fabrikkarbeidende kjæreste. Peggy blir betatt av Mae, som er mye mer verdensvandt enn henne selv, til Joes store fortvilelse. Han er redd for at hun skal ende opp som Mae.

Peggy er en av Monroes mange stereotype blondineroller. Selv om også denne karakteren ved første øyekast kan virke litt under gjennomsnittet intelligent, skiller den seg ut fra de andre ved at Peggy er en sterk kvinne som stiller spørsmål.

Clash by Night var Monroes hittil største rolle da den ble spilt inn i 1951. 20th Century Fox hadde sendt en skuespillerlærer med henne. Det endte med at læreren sto bak regissør Lang og instruerte Monroe, og at Lang ikke fikk bestemme selv når en scene var god nok. Lang ble naturligvis rasende og sendte lærereren fra settet, men hun fikk til slutt komme tilbake etter at Monroe nektet å spille uten henne. Filmen fikk stor drakraft da en kalender med nakenbilder av Marilyn kom i salg under innspillingen. Dette var sannsynligvis grunnen til at Monroe for første gang fikk navnet sitt på en filmplakat.

kaja

Billetter selges ved inngangen
kr 80 ordinær
kr 40 medlem
medlemskort kr 100

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.