Film

FILM: SIGØYNERNES TID - EN KUSTURICA/BREGOVIC FILM

Dom za vesanje. Regi: Emir Kusturica, Jugoslavia, 1989. Manus: Emir Kusturica og Gordan Mihic. Foto: Vilko Filac. Musikk: Goran Bregovic. Medv: Davor Dujmovic, Bora Todurovic, Ljubica Adzovic m.fl. Jugoslavisk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 2 t 16 min.

Sigøynernes tid
Kusturica har med Sigøynernes tid tegnet et usminket og ærlig bilde av en lite aktet folkegruppe. Han skildrer fester og slåsskamper, bryllup og begravelser. Vi trekkes inn i en verden hvor man i hverdagen omgir seg med mirakler og mystikk, hvor fysiske lover brytes og vitenskapelige sannheter tøyes. Filmen bærer i seg noe av eventyrtradisjonen fra forgangne tider, og blander intensitet og ro, lidenskap og refleksjon, drøm og virkelighet, humor og smerte. Kusturica skildrer hele den febrile livsrytmen i sigøynerkulturen.

Perhan er en høyt elsket storebror for halte Daca og barnebarn av sigøyner-landsbyens respekterte Baba. Vakre Azra er hans store kjærlighet. Følelsene er gjensidige, men Azras illsinte mor anser ikke Perhan som et passende parti. Alt han kan tilby er sine overnaturlige evner, en usedvanlig trofast kalkun og et trekkspill. For å unnslippe sigøynernes forbannelse - et liv i fattigdom og fortvilelse - går Pehran inn i den skruppelløse Ahmeds forretninger.

Sigøynernes tid var første gang Bregovic samarbeidet med Kusturica på en film - og hvilken musikk det ble. Med røtter både i det slaviske og hos sigøynerne er den en sammensmelting av folkemusikk og moderne produksjonsteknikker, noe som skulle bli Bregovics varemerke - en uopphørlig leting etter fusjoner. Stykket "Ederlezi" gikk rett inn i den moderne filmmusikkens kanon, og det er få andre filmer hvori musikken står så sterkt som her. Bregovics soundtrack ble da også et bestselgende album verden over.

red.

Billetter
kr 80 ordinær
kr 40 medlemmer
kr 100 medlemsskap
Selges ved inngangen.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.