Film

FILM: BIJELO DUGME - GORAN BREGOVICS BAND FRA 70- OG 80-TALLET

Musikerne i bandet, som pleide å si at de var mer populære enn Tito, remodellerte hele den sosialistiske republikkens kollektive bevissthet.

Bijelo dugme/White Button. Regi: Igor Stoimenov, Serbia, 2010. Manus: Zoran Panjkovic og Igor Stoimenov. Foto: Marco Stoimenov. Musikk: Petar Antonovic, Goran Bregovic og Bijelo dugme. Medv: Neda Arneric, Goran Bregovic, Vladimir Divljan, Uros Djuric, Nikola Djuricko, Petar Janjatovic m.fl. Serbo-kroatisk tale, engelske undertekster. Digibeta, farger og s/hv, 1 t 26 min.

Bijelo dugme
Da The Rolling Stones tok verden, tok Bijelo Dugme Jugoslavia. Deres konserter samlet hundre tusener av fans, de solgte millioner av album og var på toppen av listene i hjemlandet i ufattelige 15 år. Bijelo dugme var det første bandet i sin del av verden som gjorde rock-skandale. De ga ut plater i Vesten, gjorde skandaløse sceneopptredener og var involvert i historier om dop og sex. Samtidig sang de på serbisk, bosnisk og albansk og fanget en hel generasjon unge øst-europeere.

Musikerne i bandet, som pleide å si at de var mer populære enn Tito, remodellerte hele den sosialistiske republikkens kollektive bevissthet. Rock eksploderte rett og slett med enorm kraft i Jugoslavia på midten av 1970-tallet. Bijelo dugme dominerte denne scenen, og i front av bandet sto Goran Bregovic.

Filmen Bijelo dugme (som betyr "hvit knapp") tar oss tilbake  til begynnelsen, til tidlig 1970-tall, med sjeldne opptak av musikkscenen i Jugoslavia i de vel 20 årene mellom 1968 og 1989, før hele landet til slutt raknet. Både filmen og bandets tidsrom faller ganske nøyaktig sammen med Jugoslavias omdannelse fra øst-blokkens postkort-stat til et land på randen av katastrofe i 1989 - det samme året Bijelo dugme ble oppløst. I dag er Bijelo dugme både et kultband langt utenfor landets grenser og et folkekjært band som har satt seg på netthinnen, i hjernebarken og i sjelen til flere generasjoner eks-jugoslavere.

red.

Billetter
kr 80 ordinær
kr 40 medlem
kr 100 medlemsskap

Selges ved inngangen.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.