Film

FILM: WINGS - TIDENES FØRSTE OSCAR-VINNER, FRA 1927

Wings. Regi: William A. Wellman, USA, 1927. Manus: Hope Loring og Louis D. Lighton, etter en novelle av John Monk Saunders. Foto: Harry Perry. Musikk: Jørgen Larsson akkompagnerer på piano. Medv: Clara Bow, Charles Rogers, Richard Allen, Gary Cooper, Jobyna Ralston, El Brendel m.fl. Stum med engelske mellomtekster. Digital kopi, s/hv, 2 t 21 min.

Wings
Gjennom Oscar-historiens 84 år lange historie har kun to stumfilmer vunnet prisen for beste film – William A. Wellmans Wings i 1928 (da kategorien ble kalt "Most Outstanding Production") og Michel Hazanavicius The Artist i 2012.

Wings er en klassisk melodramatisk krigsfilm om modige menn som drar i krigen og hjertesorgen til kvinnene som blir igjen. Jack og David er to unge menn fra en amerikansk småby som begge kniver om den vakre Sylvias gunst. Da 1. verdenskrig bryter ut verver de seg begge til tjeneste i flyvåpenet. På rekruttskolen blir de to rivalene bestevenner. De havner i samme tropp og sendes til fronten i Frankrike etter at flyverutdanningen er over.

Wings tok fullstendig pusten fra publikum da den hadde premiere, med sine autentiske og spektakulære actionscener. Og selv i dag er det vanskelig å ikke bli imponert av de fantastiske luftkampscenene. Filmen fikk stilt til disposisjon en rekke fly fra det amerikanske forsvaret til innspilingen. Fotograf Harry Perry fikk montert filmkamera på selve flyene, men siden han selv ikke kunne få plass på maskinene måtte skuespillerne selv operere kamera samtidig som de utførte akrobatiske manøvre under kampscenene. Noe som ikke akkurat var ufarlig - de mistet to fly under opptakene. Desto mer imponerende da at de sendte sine to hovedrolleinnahavere på vingene i disse scenene. Richard Arlen hadde vært flyver under 1. verdenskrig og følte seg nok komfortabel, men Charles ”Buddy” Rogers hadde aldri satt sine ben i en flymaskin før. Han fikk derfor flytrening i løpet av produksjonen slik at også han kunne vises i nærbilde i luften.

Filmen er et meget godt eksempel på hvor langt stumfilmregissørene hadde kommet med å beherske det nye fortellemediet til å lage drivende god underholdning. Likevel forsvant Wings relativt raskt fra publikums bevissthet. Tre uker etter premieren ble nemlig den første lydfilmen The Jazz Singer lansert, og snart var det lydfilm for alle pengene. Flere av de mer kunstneriske stumfilmene ble vist de neste tiårene, men de rene underholdningsfilmene ble raskt erstattet av lydfilmer. Originalnegativene til Wings forsvant for mange tiår siden, noe som betød at filmen ikke kunne gjøres tilgjengelig for nye generasjoner publikummere. Man hadde bare de gamle visningskopiene. For få år siden begynte imidlertid arbeidet med å restaurere filmen. Den mest komplette kopien man hadde ble skannet, renset og digitalt etterarbeidet bilde for bilde, et nitidig arbeid med tanke på de omfattende skadene på kopien. Resultatet har imidlertid blitt meget bra.

olep

Billetter
kr 80 ordinær
kr 40 medlem
kr 100 medlemsskap

Billettsalg ved inngangen like før filmen starter

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.