Film

FILM: REUNION - TI ÅR ETTER

Reunion - ti år etter krigen. Regi: Jon Haukeland, Norge, 2011. . Foto: Anna Myking og Øystein Mamen. Medv: Steinar Bryn, Slobodan Boban Lestarevic, Artor Sejfija, Fitim Mulolli, Srdjan Popovic, Sasa Djikic m.fl. Norsk, engelsk og serbisk tale, norske undertekster. DCP, farger, 1 t 12 min.

Reunion - ti år etter krigen bygger på regissør Jon Haukelands tidligere dokumentar Før bombene falt fra 1999 om en gruppe serbiske og albanske studenter fra Kosovo som møttes rett før Kosovo-krigen. Ti år etter samles deltagerne igjen, og for første gang får de se filmen om seg selv. Det utløser en psykologisk prosess hos både vinnerne og taperne av krigen. De som før var ofre, kan synes å ha inntatt undertrykkernes rolle. Splittelsen blir enda større når konfliktene kommer på bordet, men gjensynet med fortiden gjør at deltagerne for første gang opplever å ha noe til felles med motstanderen. Da møtet går mot slutten utløser dette et overraskende vendepunkt. Filmen skildrer også Steinar Bryn, fra Nansen Dialog, sin metode i dialogmøtene.

Reunion - ti år etter krigen vakte begeistring hos publikum under Tromsø internasjonale filmfestival i 2011, og filmen fikk etter dette midler fra Norsk Filminstitutt til å klippes om til en helaftens dokumentarfilm. I midten av juni 2011 åpnet den forlengede 72-minutter lange versjonen av filmen Kortfilmfestivalen i Grimstad, og den vant Amandaprisen i kategorien Beste dokumentar under Filmfestivalen i Haugesund i august 2011. Under BIFF i oktober 2011 vant filmen Juryens spesialpris for nyskapende dokumentarfilm. Juryens begrunnelse var slik:

Filmen viser hvordan man med ny teknologi og selv med begrensede midler kan lage dokumentarfilm på et høyt teknologisk nivå. Filmen demonstrerer også hvordan et i utgangspunktet begrenset bildemateriale kan utnyttes effektivt og estetisk i fortellemessig sammenheng. Det er en film som utmerker seg med et nyskapende fortellergrep i forhold til sin egen tilblivelse og som dessuten engasjerer seg i en sterkt konfliktfylt situasjon uten å ta side, og slik viser hvor komplisert virkeligheten kan være.

red.

Filmen er en del av "Reunion": I samarbeid med Norsk filmklubbforbund presenterer vi en kveld med filmregissør Jon Haukeland og Steinar Bryn fra Nansensenteret. Først vises den korte dokumentaren "Før bombene falt", før vi overlater scenen til Haukeland og Bryn. De vil snakke om bakgrunnen for, og tilblivelsen av, filmene "Reunion - ti år etter" og "Før bombene falt".

Billetter selges ved inngangen
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Medlemskap kr 100

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.